Sešupu čínské Huawei na českém trhu kvůli sankcím využili Švédové

Tržby Huawei v Česku se po sešupu ustálily.

Tržby Huawei v Česku se po sešupu ustálily. Zdroj: Reuters

Problematická finanční situace čínské technologické společnosti Huawei se na českém trhu ustálila. Firma v posledních letech kvůli americkým sankcím a bezpečnostnímu varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) zaznamenala výrazný pokles tržeb, v roce 2021 meziročně asi o polovinu. Loni už čísla mírně vzrostla. Ústupu Huawei využil její hlavní konkurent, švédský podnik Ericsson.

Tržby české pobočky Huawei se loni dostaly na 3,6 miliardy korun, meziročně o dvě stě milionů více. Čínský kolos v tuzemsku největší propad zaznamenal v roce 2021, kdy na tržbách přišel o asi tři miliardy.

Společnost čísla z lokální účetní závěrky nekomentuje. „Za poklesem jsou hlavně prodeje chytrých telefonů,“ sdělil e15 zdroj z firmy, který nechce být jmenován. Huawei kvůli sankcím USA nemá přístup ke službám Androidu, jako je obchod s aplikacemi Google Play Store nebo platby Google Pay. Stejně tak nemá k dispozici moderní čipy pro 5G. Huawei do té doby soupeřila se Samsungem o post české i světové jedničky, nyní už ani nefiguruje ve statistikách.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!