Seznam.cz postaví velké datové centrum

Největší internetový hráč v Česku Seznam.cz miliardáře Ivo Lukačoviče chystá obří investici. Letos nebo nejpozději v roce 2013 hodlá zahájit stavbu velkého datového centra. Bude se nacházet mimo Prahu, střední Čechy a Brno, aby se podle vedení Seznamu na investici mohly podílet i peníze z fondů Evropské unie.

„Rozpočet by se měl pohybovat někde okolo 400 milionů korun, určitě pod půl miliardy. Z toho 20 až 40 procent, tedy až 200 milionů, chceme získat z evropských programů,“ uvedl výkonný ředitel Seznam.cz Michal Feix.

Lukačovičova firma má ohledně dotací solidní šance. „Společnost Seznam.cz by mohla zažádat o dotaci z programu ICT a strategické služby, který je součástí Operačního programu Podnikání a inovace a který pravděpodobně bude znovu otevřen,“ řekla Adéla Tomíčková z CzechInvestu. Nebude to poprvé, co si Seznam.cz sáhne na bruselské fondy. V minulosti se mu podařilo získat několik milionů korun na vzdělávání zaměstnanců v brněnské pobočce.

Seznam.cz v současné době využívá pronájmu externích serverů u společností Telefónica ČR a TTC Telekomunikace v pražských Malešicích. „Při kalkulaci varianty vlastního datacentra, kterou jsme si udělali na konci roku 2011, nám vyšlo, že návratnost takové investice se pohybuje v jednotkách roků,“ doplnil Feix. Ani externí firmy by však při přechodu na vlastní centrum neměly přijít zkrátka, Telefónica by se podle Feixe mohla podílet na dodávce řešení datového centra.

Česká internetová jednička dlouhodobě dosahuje výborných ekonomických výsledků. Za loňský rok by měla poprvé dosáhnout provozního zisku přes miliardu korun. Celkové tržby by se měly pohybovat kolem 2,5 miliardy korun. Podle ředitele firmy Pavla Zimy by tržby Seznamu.cz měly letos růst o deset procent. Naopak profitabilita by měla poklesnout ze 45 procent na 41,5 procenta kvůli investicím do produktů. Kromě stavby datového centra Seznam. cz letos čeká i stěhování do nového sídla na pražském Smíchově.