Seznam.cz zavře ztrátovou dceru Global Inspiration

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Silně ztrátová firma Global Inspiration (GI), kterou v uplynulých letech řídil podnikatel Miloš Petana, dostala poslední ránu z milosti. Seznam.cz, který v březnu od Petany koupil 50 procentní podíl a stal se jediným majitelem firmy, se rozhodl podnik zrušit. Jeho nejcennější aktivum, internetová televize Stream.cz, přechází do struktury Seznamu.cz.

„Mít stoprocentní podíl ve společnosti a držet ji jako samostannou obchodní firmu přináší další náklady, které jsme považovali za zbytečné. Lze je optimalizovat sloučením obou společností,“ uvedla mluvčí Seznamu.cz Irena Zatloukalová.

Ke sjednocení obchodních týmů došlo již nyní. Podle Zatloukalové reklamu na Streamu.cz prodává obchodní tým Seznamu.cz od poloviny dubna. Za službu odpovídá produktový manažer Josef Šíma, fúzi Seznamu.cz a GI má na starosti ředitel provozu Michal Feix.

Po Global Inspiration zůstaly vysoké prodělky - 136 milionů neuhrazených ztrát z minulých období plus loňská ztráta ve výši skoro 25 milionů korun.Ty přejdou do účetnictví české internetové jedničky. Uvedený způsob vypořádání podporuje spekulace, podle nichž Seznam.cz získal GI velmi levně. To Zatloukalová odmítá, současně však úzkostlivě tajícenu, kterou Seznam.cz za druhou polovinu GI zaplatil.

S určitostí se zato ví, že za prvních 50 procent zaplatil většinový majitel Seznamu Ivo Lukačovič na podzim 2007 Petanovi 22 milionů korun. O rok později přidal 12 milionů při zvyšování základního kapitálu. Pak Seznam s nevolí sledoval dlouhodobé ztráty GI (například v roce 2008 to bylo minus 50 milionů). V některých obdobích dokonce Lukačovič sondoval možnosti prodeje. Nakonec se rozhodl k radikálnímu řešení, skoupit celý podíl ve společnosti. Logicky, Stream.cz by bez propojení na vysokou návštěvnost Seznamu.cz upadl do marginálnosti řady českých internetových televizí.

Hlavním konkurentem Streamu.cz je internetová videotéka s ambicí webové televize Voyo.cz, kterou vlastní Nova. Ta rovněž sondovala možnost nákupu podílu v Global Inspiration. Pak ale dala raději přenost budování vlastní služby.