Seznam životopisů LinkedIn burzy milují. Na rozdíl od Facebooku

Akciím sociální sítě LinkedIn se na burzách daří. Síť, na které každý může prezentovat svůj nablýskaný životopis, v uplynulém čtvrtletí téměř zdvojnásobila svůj obrat a čeká další růst. Kariérní síti burzy věří mnohem více než Facebooku, jehož akcie se od pompézního vstupu na burzu neustále propadají.

Firma LinkedIn v druhém kvartálu utržila 228 milionů dolarů, což je o 89 procent více než v předchozím čtvrtletí. Odhad celoročního zisku teď firma zvýšila z 915 na 925 milionů dolar. Zisk klesl o 39 procent na 2,8 milionu dolarů, za což může hlavně rozdání akcií firmy jejím zaměstnancům.

Akcie LinkedIn se v pátek prodávala za 98 dolarů. Když LinkedIn před rokem jako jedna z prvních sociálních sítí upisovala akcie na burze, stál jeden kus jen 45 dolarů. Hodnota od IPO pouze rostla. Přesně naopak je tomu u . Jeho akcie spektakulárně vstoupily na trh 18. května ohodnocené 38 dolarů za kus. Za necelé tři měsíce se propadly o téměř polovinu na 20 dolarů za kus. Facebook tím ztratil skoro 50 miliard dolarů za své hodnoty, což je více peněz, než jakou hodnotu mají firmy jako Hewlett-Packard nebo Starbucks.

Facebook vydělává většinu svých peněz z reklamy, kterou nabízí svým 955 milionům uživatelů. LinkedIn má oproti tomu širší záběr. Kariérní síť vydělává také na naíbdkách zaměstnání, reklamě nebo prémiovém členství. LinkedIn má 175 milionů uživatelů, kteří tu pěstují své strukturované životopisy. Jedním z největších konkurentů sítě je německý Xing.