Skandál s daty uživatelů Facebooku může mít dohru v Kongresu

Zakladatel a CEO společnosti Facebook Mark Zuckerberg na každoroční konferenci pro vývojáře Facebook F8

Zakladatel a CEO společnosti Facebook Mark Zuckerberg na každoroční konferenci pro vývojáře Facebook F8 Zdroj: Reuters

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg přiznal pochybení při nakládání s osobními daty uživatelů největší sociální sítě. Reagoval tak na skandál kolem společnosti Cambridge Analytica, jež neoprávněně získala data 50 milionů lidí.

Zuckerberg rovněž v rozhovoru pro CNN uvedl, že je ochotný ve věci předstoupit před Kongres. Jeden z nejbohatších mužů planety rovněž přislíbil, že prověří vnitřní procesy a přistoupí k případným změnám. „Prověříme tisíce aplikací, bude to intenzivní proces,“ uvedl Zuckerberg, podle kterého nehrozí, že se bude vzniklá situace opakovat. Data sbírala společnost Cambridge Analytica od roku 2015 pomocí interaktivního testu osobnosti.

Získaná data měla hrát roli také při zvolení amerického prezidenta Donalda Trumpa. Na rozplétání skandálu se tak začal podílet vyšetřovatel FBI Robert Mueller, který se dlouhodobě zabývá ruským vlivem na zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA.

Server Recode.net upozorňuje, že by celá situace mohla vyvrcholit zpřísněním pravidel nakládání s daty, což by se mohlo odrazit na ziscích společnosti. Právě osobní informace totiž patří mezi jedny z hlavních artiklů sociální sítě. Na skandál reagovala také cena akcií, jejichž cena se nyní pohybuje kolem 168 dolarů, tedy o sedmnáct dolarů níže než před víkendem.