Šlesvicko-Holštýnsko zakázalo firmám Facebook

Toto tlačítko už na stránkách firem ve východoněmecké spolkové zemi nenajdete.

Toto tlačítko už na stránkách firem ve východoněmecké spolkové zemi nenajdete. Zdroj: wikimedia.org

Tlačítko "Líbí se mi" z Facebooku umožňuje této sociální síti neoprávněně sledovat pohyb lidí po internetu a společnosti ze Švesvicka-Holštýnska, které jej umisťují na své stránky, se na porušování zákona podílejí. K tomuto závěru dnes dospěl místní úřad na ochranu osobních údajů a nařídil firmám tlačítko z jejich webů odstranit.

Opatření začne platit na konci září, oznámil dnes ve svém internetovém vydání týdeník Die Zeit. Firmám, které do té doby tlačítko ze svých webových stránek neodstraní, hrozí pokuta až 50 tisíc eur (1,2 milionu korun). Šéf úřadu Thilo Weichert, který v Německu platí za jednoho z největších německých bojovníků za ochranu osobních dat, také místním firmám nařídil, aby z Facebooku smazali své fanouškovské stránky.

Úřad chce zákazem zamezit Facebooku ve zjišťování toho, jaké stránky jeho uživatelé navštěvují. Pokaždé, když člověk s profilem na Facebooku otevře nějakou stránku mimo tuto sociální síť, na níž je tlačítko „Líbí se mi“, Facebook získá informaci o tom, že dotyčný onu stránku navštívil.

Šlesvicko-holštýnskému úřadu vadí především skutečnost, že uživatelé internetu nikdo neinformuje, že je zaznamenáván jejich pohyb po webových stránkách. Firmám tak úřad jako řešení navrhuje, aby na webu bylo tlačítko „Líbí se mi“ pouze jako obrázek. Teprve poté, co by na něj klikli, otevřela by se nová stránka s poučením a se skutečnou funkcí tohoto tlačítka.

Podle německého práva mohou internetové stránky sbírat údaje o svých návštěvnících, ti ale mají mít možnost zpracování takových dat odmítnout. To Facebook neumožňuje. Podle názoru úřadu zprostředkují firmy ze Šlesvicka-Holštýnska návštěvníkům svých stránek přístup k sociální síti a odpovídají proto za její přístup k osobním datům.