Slovak Telekom zneužíval postavení na trhu, potvrdil soud EU. Pokutu mu ale snížil

Deutsche Telekom

Deutsche Telekom Zdroj: profimedia

Druhý nejvyšší soud EU částečně zmírnil pokuty uložené společnostem Slovak Telekom a její mateřské Deutsche Telekom i samotné německé společnosti za pětileté zneužívání dominantního postavení na slovenském trhu. Potvrdil však předchozí rozhodnutí Evropské komise, že podnik vytvořený firmami Slovak Telekom a Deutsche Telekom zneužil své postavení na trhu. Vyplývá to z prohlášení Tribunálu.

Podle rozhodnutí EK měly Slovak Telekom a její mateřská Deutsche Telekom za více než pětileté zneužívání dominantního postavení na trhu v letech 2005 až 2010 zaplatit pokutu 38 838 000 eur (přes miliardu korun). Tribunál uvedl, že EK se nepodařilo plně prokázat sporné chování firem před 1. lednem 2006, a snížil proto pokutu na 38 061 963 eur.

Deutsche Telekom navíc samostatně dostal ještě druhou pokutu přesahující 31 milionů eur. Ta byla udělena s cílem zajistit dostatečně odrazující účinek a také trestat opakované zneužívání dominantního postavení na trhu. Tribunál tuto pokutu snížil na 19,03 milionu eur. Odůvodnil to tím, že v tomto případě nelze pro výpočet dodatečné pokuty vycházet z celkového obratu německé skupiny, když se jedná o činnost její dceřiné společnosti.

Evropská komise hloubkové šetření Slovak Telekomu zahájila v dubnu 2009, německou firmu prověřovala od prosince následujícího roku. Už v roce 2012 dala komise najevo, že Slovak Telekom svými vysokými velkoobchodními cenami znemožňoval alternativním operátorům ziskové podnikání v oblasti širokopásmových služeb. Udělení pokuty oznámila EK v roce 2014 s odůvodněním, že dospěla k závěru, že Slovak Telekom svým konkurentům odmítl poskytovat přístup k účastnickému vedení a uplatňoval politiku stlačování marže.