Smlouva o založení Applu se v aukci prodala za 1,6 milionu dolarů

Apple

Apple

(VIDEO) Třístránková základní smlouva Applu z roku 1976, která šla včera do aukce, se prodala téměř za desetinásobek prvotního odhadu. Newyorská aukční síň Sotheby´s nakonec dokument prodala za 1,59 milionu dolarů ( téměř 32 milionů korun). Původně se předpokládalo, že prodejní cena bude někde v rozmezí sto až sto padesáti tisíc dolarů. Píše o tom agentura Bloomberg.

Na první pohled by se zdálo, že o smlouvu zas až tak velký zájem nebude. V poloprázdné aukční síni seděla zhruba dvacítka zájemců a šest lidí viselo na telefonu. Vyvolávací cena činila „pouhých“ 70 tisíc dolarů. Přesto se o základní stavební kámen Applu strhl boj. Nejvyšší cenu nakonec nabídl generální ředitel společnosti Cisneros - Eduardo Cisneros. Dokument tak získal za 1,59 milionu dolarů.

Smlouva má tedy za 35 let své existence již čtvrtého majitele. Původně jí vlastnil spoluzakladatel Applu Ronald Wayne. Ten jí však už před lety prodal obchodníkovi s rukopisy, který ji pak v devadesátých letech předprodal Richardu Austinovi, jenž byl pořadatelem aukce.

Záznam z aukce

Jak Wayne o bohatství přišel, ale nelitoval

Přestože se založení společnosti Apple připisuje spíše Stevu Jobsovi, opak je pravdou, její vznik inicioval právě Wayne. Jobs v té době pracoval pro Atari a Wozniak pro Hewlett-Packard. Wayne se ale ve firmě dlouho neohřál, kvůli neshodám a obavám o budoucnosti jí opustil již po jedenácti dnech, což je ztvrzeno dodatkem ke smlouvě.

Smlouva o vzniku Apple mezi Stevem Jobsem, Stevem Wozniakem a Rolandem WaynemSmlouva o vzniku Apple mezi Stevem Jobsem, Stevem Wozniakem a Rolandem WaynemSmlouva o založení Appplu mezi Jobsem, Wozniakem a Waynem

Získal desetiprocentní podíl, kterého se ale vzdal za 800 dolarů. O něco později ještě získal dalších 1800 dolarů. Kdyby si Wayne svých deset procent nechal, mohl být dnes hodně bohatý – podíl má v současnosti hodnotu 35 miliard dolarů.

Tři podpisy pod smlouvou, jen dvě slavná jménaTři podpisy pod smlouvou, jen dvě slavná jména | Zive.czTři podpisy pod smlouvou, jen dvě slavná jména

Wayne však patrně svého rozhodnutí nelituje. V rozhovoru pro Bloomberg ze dne 7. října se vyjádřil v tom směru, že kdyby s Jobsem a Wozniakem u Applu zůstal, byl by z něj v současnosti nejspíš nejbohatší muž na hřbitově.