Snowden donutil šifrovaný e-mail k přerušení provozu

Edward Snowden se momentálně skrývá. Místo zůstává neznámé.

Edward Snowden se momentálně skrývá. Místo zůstává neznámé.

Šifrovaná e-mailová služba Lavabit nečekaně přerušila svůj provoz. Důvodem je pravděpodobně bývalý technik amerických tajných služeb Edward Snowden. Stačilo jen to, že službu Lavabit využíval.

Lavabit patří mezi nejbezepčnější e-maily vůbec. Společnost dosud nabízela nadprůměrně kvalitní ochranu soukromých dat. Lavabit navíc proslul tím, že legálními prostředky bojoval proti úřadům, které se snažily získat přístup k podrobnostem o uživatelích.

Nyní však navštěvníky na úvodní stránce více pouze oznámením o přerušení provozu.

„Byl jsem donucen učinit těžké rozhodnutí: buď být komplicem ve zločinech proti americkému lidu, nebo odejít od skoro deseti let těžké práce zastavením provozu Lavabitu,“ napsal majitel firmy Ladar Levison důvody, proč se rozhodl provoz služby zastavit.

Snowden službu využíval na moskevském letišti

Do středu dění se Lavabit dostal ve chvíli, kdy vyšla najevo informace, že ji bývalý technik CIA a NSA využíval na svém útěku z USA. Právě prostřednictvím Lavabitu totiž Snowden komunikoval se světem z moskevského letiště.

Chraňte si své osobní údaje, varoval Levison

Další podrobnosti se ale od Levisona nedozvíte. Majitel služby tvrdí, že nemá takovou svobodu slova, aby mohl okolnosti ukončení provozu úplně vysvětlit. Mohou za to podle něj zákony, které odsouhlasil Kongres.

„Tato zkušenost mi dala důležitou lekci: pokud nedojde k nějakému kroku ze strany Kongresu či k významnému právnímu precedentu, každého silně odrazuji od toho, aby svoje soukromá data svěřil společnosti, která je fyzicky vázaná na Spojené státy,“ dodal.

Snowden strávil v tranzitním prostoru moskevského letiště Šeremeťjevo více než měsíc. Opustil jej až na přelomu července a srpna, kdy mu Rusko udělalo dočasný roční azyl. Od té doby se skrývá neznámo kde. Dostal několik pracovních nabídek.

Kvůli rozhodnutí Ruska pustit Snowdena do země očividně ochladly vztahy Kremlu a Bílého domu. Americký prezident Barack Obama zrušil plánovanou návštěvu Moskvy, kde se měl setkat se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem.