Softwarový gigant Microsoft vystřídal Apple na postu nejhodnotnějšího amerického podniku

Apple

Apple Zdroj: profimedia.cz

Microsoft
2
Fotogalerie

Dominantní postavení od roku 2012 nejhodnotnější firmy světa oslabuje. Královskou první pozici Applu už během úterý nakrátko přebral konkurenční Microsoft a podle očekávání  to zopakoval i ve středu. Společnost Billa Gatese navíc zůstane v tržní kapitalizaci před Applem i po skončení obchodování. Naposledy dokázal Microsoft udržet první příčku před šestnácti lety.

Tržní hodnota Microsoftu v jednu chvíli během středy dosahovala 848 miliard dolarů (19,35 bilionu korun), takže byla o tři miliardy dolarů vyšší než tržní hodnota Applu, spočítala agentura Reuters.

„Už jsme viděli mnoho společností jako IBM nebo GE, které nebyly schopny ustát změny v globálním prostředí byznysu. Microsoftu se ale skutečně daří předbíhat trendy,“ citoval server CNBC Paula Hickeyho, spoluzakladatele společnosti Bespoke.

Když byl na pozici jedničky Microsoft v prosinci roku 1999, jeho hodnota dosáhla 604 miliard dolarů. Tehdy byl Apple naceněn na „pouhých“ 16,5 miliardy dolarů, během úterý hodnota producenta iPhonu dosáhla závratných 826,8 miliard dolarů.

Vývoj hodnoty Applu:

Změna v čele pořadí nejhodnotnějších firem světa nastala necelé čtyři měsíce poté, co se Apple stal první americkou veřejně obchodovanou firmou, jejíž tržní kapitalizace překonala hranici jednoho bilionu dolarů. Akcie technologických firem ale v posledních měsících poškodily obavy investorů z růstu úrokových sazeb a dopadů obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou.

Apple přitom ztrácí mnohem víc než jiné firmy ze Silicon Valley. Od 1. listopadu, kdy varoval, že jeho tržby v hlavním předvánočním nákupním období zřejmě budou nižší, než čekají analytici, jeho akcie oslabily o 23 procent. Celosvětová poptávka po chytrých telefonech v posledních letech zeslábla a pro Apple je tak obtížné zvýšit příjmy.

Vývoj hodnoty Microsoftu: