Softwarový gigant Norton, který kupuje český Avast, roste. Zisk zvýšil o třetinu

NortonLifeLock má za sebou úspěšný kvartál.

NortonLifeLock má za sebou úspěšný kvartál. Zdroj: Profimedia.cz

NortonLifeLock má zájem o minoritní podíl v českém Avastu.
Tržby Avastu v loňském roce dosáhly 900 milionů dolarů.
Avast je kyberbezpečnostní společnost, jejíž počátky sahají až do roku 1988.
Od roku 2019 je generálním ředitelem Avastu Ondřej Vlček, který je jeho zaměstnancem už od roku 1995.
5
Fotogalerie

Softwarová společnost NortonLifeLock, která se stane novým vlastníkem českého Avastu, zažila úspěšné čtvrtletí. Tržby ji meziročně vzrostly o 13 procent na 691 milionů dolarů (14 miliard korun), zisk dosáhl 248 milionů dolarů, což je v přepočtu přes pět miliard korun. 

Norton má v současnosti 23 milionů uživatelů, za poslední kvartál jich přibylo 150 tisíc, meziročně pak 2,6 milionu. Nárůst je způsoben hlavně akvizicí německé antivirové společnosti Avira, která přinesla Nortonu milion a půl nových uživatelů. Uvádí to v kvartálním reportu.

„Celkově lze říct, že výsledky dopadly velmi dobře. Čistý zisk i celkové výnosy překonaly odhady analytiků,“ komentuje situaci Tomáš Pfeiler ze společnosti Cyrrus. „Pozitivní trendy vidíme i na úrovni provozních marží. Ty aktuálně dosahují 51,2 procenta, což představuje meziroční nárůst o čtyři procentní body,“ říká Pfeiler. 

Zisk oproti stejnému období v loňském roce kyberbezpečnostní společnosti vzrostl o 32 procent na 248 milionů dolarů (přes pět miliard korun). „Investory potěšil i výhled managementu, který cílí na růst výnosů tempem osm až deset procent,“ popisuje Pfeiler. Vedení Nortonu je ohledně dalšího růstu optimistické. 

V minulém fiskálním roce NortonLifeLock zaznamenal příjmy ve výši 2,5 miliardy dolarů (53 miliard korun). Společnost v loňském roce provedla akvizici německé společnosti Avira v hodnotě 360 milionů dolarů. Avira používá obchodní model freemium, tedy že základní variantu antivirového programu poskytuje zdarma.

Stejný přístup vyznává právě i Avast, jehož služby po celém světě využívá 435 milionů uživatelů, za služby přitom platí jen zhruba třináct milionů z nich. Avast za minulý rok utržil 900 milionů dolarů a vykázal zisk 360 milionů dolarů.