Globální produkt z Česka. Prodej Avastu může znamenat zlom v porevolučních dějinách

Od roku 2019 Avastu šéfuje Ondřej Vlček, který ve společnosti pracuje od roku 1995.

Od roku 2019 Avastu šéfuje Ondřej Vlček, který ve společnosti pracuje od roku 1995. Zdroj: Avast

Tržní hodnota Avastu by při prodeji minoritního podílu mohla dosáhnout až 200 miliard korun.
Zájemcem o Avast je americký NortonLifeLock.
NortonLifeLock byl dříve známý jako Symantec.
Avast v kancelářích v Česku zaměstnává kolem 1500 lidí.
5
Fotogalerie

Možný prodej minoritního podílu Avastu do rukou americké společnosti NortonLifeLock by se mohl stát přelomem v porevolučních dějinách Česka, říká hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň. Ohodnocení Avastu by mohlo dosáhnout až 200 miliard korun. Jelikož se však jedná o prodeji pouze minoritního podílu kyberbezpečnostní společnosti, částka bude patrně řadové nižší.

Ohodnocení Avastu na 180 miliard korun, o kterém se spekuluje nejčastěji, nemusí být konečnou částkou. Po potvrzení probíhajících jednáních o prodeji analytici ze společnosti Berenberg uvedli, že z hlediska akcionářů Avastu by bylo spravedlivé podnik ohodnotit nejméně na deset miliard dolarů, zhruba 218 miliard korun. Upozornili, že hodnotu podniku podporuje vzestup počtu kybernetických útoků. 

K obchodu v avizované výši ale zřejmě nedojde, neb se jedná o prodeji minoritních podílů, tedy těch, které mají v držení současní spoluzakladatelé Pavel Baudiš a Eduard Kučera. „Podle veřejných informací se nejedná o prodej sta procent firmy, ale minoritního podílu zakladatelů,“ vysvětluje Jan Brabec, partner ze společnosti Deloitte. Spoluzakladatelé dohromady vlastní 35 procent akcií.

„Hodnota vlastní transakce Avastu pravděpodobně nedosáhne 180 miliard korun, ty můžeme považovat spíše za ‚hodnotu celé firmy, vyjevenou tímto prodejem‘. V tomto smyslu lze snad hovořit o nejvyšší transakci za českou firmu, ne nutně však za nejhodnotnější transakci,“ přibližuje hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň. 

Prodej minoritní části Avastu by však mohl znamenat určitý přelom v postkomunistické éře Česka, upozorňuje Bartoň. „Největší transakce přestávají být mezi státem a investory, ale mezi investory navzájem. To je určitě důležitý krok,“ říká ekonom Bartoň. 

„V Avastu vytvořili nikoli českou verzi globálního produktu, ale globální produkt z Česka. Takových firem je pochopitelně méně, ale o to významnější jsou pro světové investory. Ti pak často platí i vyšší prémii nad rámec aktuální tržní hodnoty,“ vysvětluje Bartoň hodnotu Avastu pro zahraniční zájemce. „S nezpochybnitelně hlubokými českými kořeny je tak Avast skvělou vizitkou pro český technologický sektor,“ dodává.

„Prodejem minoritního podílu a případným stáhnutím z burzy – nepředpokládám, že se tak stane – by se již nejednalo o českou společnost s globálním dosahem, ale listovanou firmu s minoritním kapitálem v USA. Otázkou by bylo, jak to bude s budoucností centrály Avastu v Praze,“ spekuluje o budoucnosti kyberbezpečnostního giganta Brabec. 

Je otázkou, jak k tomu přistupuje vedení Avastu, které se rozhodlo prodej nekomentovat. Nicméně Avast má zkušenosti s akvizicí velké konkurenční společnosti, v roce 2016 pohltil za 32 miliard korun brněnské AVG.

„Přistoupili jsme tedy k tomu poměrně brutálně ve smyslu, že každá akvizice má svého vítěze a poraženého. Vítěz je ten, kdo dává peníze, a ten také rozhoduje,“ popsal před několika lety pro týdeník Euro nastavení fúze Vincent Steckler, tehdejší CEO Avastu. 

INTERNATIONAL E-COMMERCE SUMMIT

Zda k převzetí minoritního podílu Avastu skutečně dojde, bude zřejmé nejdříve 11. srpna, dokdy musí NortonLifeLock potvrdit svůj zájem. „Nicméně poté, co byla jednání potvrzena z obou stran, je prodej velmi pravděpodobný a myslím si, že k němu skutečně dojde,“ řekla deníku E15 analytička společnosti Cyrrus Anna Píchová. 

V případě, že se obchod uskuteční, by transakce mohla být vypořádána formou hotovostí a akcií, uvedl Avast na stránce pro své investory společnosti.