Sony přesune výrobu CD obalů z Rakouska do Česka

CD,DVD

CD,DVD Zdroj: Eduard Erben

Světový pokles prodeje CD a DVD se dotkne i rakouské pobočky firmy Sony – výrobna nosičů ve městě Anif bude propouštět. Část výroby by se měla přesunout do Česka, informují rakouská média.

Kolik z celkem 800 míst Sony v Anifu zruší bude jasné až v lednu. Tamější ředitel Dieter Daum však tvrdí, že „číslo 300 je určitě přehnané“. Součástí úspor má být také přesun části výroby do Česka, kde jsou mzdové požadavky výrazně nižší. Do plzeňské pobočky Sony by se mohla přesunout celá výrobna obalů na CD a DVD.

„Je to tak, že ruční balení disků se kompletně přesune do Plzně,“ řekl stanici ORF Fritz Wodnar z vedení společnosti. Zatím se neví, kdy přesně k přesunu dojde, celkově by ale restrukturalizace měla skončit v roce 2014, dodal.

Společnost Sony do Česka expandovala vloni v červenci, kdy si na výrobu disků Blu-ray, CD a DVD pronajala tři velké výrobní haly ve Štěnovicích u Plzně od firmy ProLogis. Kromě rakouského Anifu a Štěnovic Sony vyrábí nosiče také v britském Southwateru. Obrat evropské části Sony pro tento rok dosáhne 545 milionů eur, o něco více než před rokem.