Spojené státy zrušily zákaz dodávek amerického zboží čínské firmě ZTE

ZTE

ZTE Zdroj: profimedia.cz

Ministerstvo obchodu Spojených států zrušilo dubnové nařízení, podle kterého americké společnosti nesměly dodávat součástky a software čínskému výrobci telekomunikačních zařízení ZTE. Informovala o tom agentura Reuters. Zákaz paralyzoval klíčové aktivity ZTE a firmě dokonce hrozil bankrot.

ZTE je druhým největším výrobcem telekomunikačních zařízení v Číně. Firma se již v červnu dohodla na urovnání sporu s americkou vládou. Souhlasila, že zaplatí pokutu ve výši jedné miliardy dolarů (22 miliard korun) a složí 400 milionů dolarů na svěřenecký účet pro případ budoucích pochybení. Americká vláda po uzavření dohody uvedla, že zákaz dodávek zruší, jakmile firma peníze uhradí.

Ministerstvo obchodu vydalo zákaz v polovině dubna v souvislosti s kauzou nelegálních dodávek amerického zboží a technologií do Íránu a KLDR. Americký prezident Donald Trump ale ministerstvu v květnu nařídil, aby podniklo kroky na pomoc čínskému podniku.

Společnost ZTE loni před soudem v Texasu přiznala, že dodávkami amerického zboží a technologií do Íránu a KLDR porušovala americké sankce. Přiznání bylo součástí dohody s americkými úřady, v jejímž rámci musela firma na pokutách zaplatit 890 milionů dolarů. Za dubnovým zákazem dodávek z USA stálo porušení některých podmínek loňské dohody.

"Ačkoli jsme embargo na společnost ZTE zrušili, ministerstvo zůstane ostražité a bude pozorně sledovat kroky ZTE, aby zajistilo dodržování všech amerických zákonů a regulačních opatření," prohlásil dnes americký ministr obchodu Wilbur Ross.

Červnová dohoda o zrušení embarga vyvolala kritiku ze strany některých amerických zákonodárců, podle jejichž názoru ZTE představuje hrozbu pro národní bezpečnost Spojených států. Ross nicméně tvrdí, že dohodnuté podmínky ministerstvu umožní národní bezpečnost ochránit.

Částka 400 milionů dolarů zůstane na svěřeneckém účtu až deset let. Americká vláda bude mít k těmto penězům přístup v případě, že ZTE poruší podmínky červnové dohody. Ta mimo jiné předpokládá, že firma uskuteční změny ve svém vedení a umožní americké vládě provádět inspekce v provozovnách podniku, aby mohla zkontrolovat, jakým způsobem jsou americké součástky využívány.