Standard & Poor's snížila výhled ratingu majiteli Novy

Televize Nova

Televize Nova Zdroj: ctk

Snížený výhled ratingu ze stabilního na negativní od agentury Standard & Poor's má ode dneška mediální společnost Central European Media Enterprises (CME). Agentura se domnívá, že pokud by se ještě víc zhoršily ekonomické podmínky, mohl by mít vlastník televize Nova problémy s likviditou. CME vlastní vedle Novy ještě další stanice v Česku a také v dalších zemích střední a východní Evropy.

„Negativní výhled je odrazem našeho názoru, že pokud by nastal scénář, kdy se na trhu zhorší podmínky, likvidita CME by zřejmě nebyla dostatečná, pokud by se firma nevypořádala se závazky, jejichž splatnost nastane v nejbližších čtvrtletích,“ upozorňuje agentura.

S&P v zásadě říká, že pokud se zhorší makroekonomické podmínky, sníží se i schopnost CME vytvářet zisk. Oslabeno by tak mohlo být i cash flow, tedy hotovostní toky nutné převážně na běžný provoz firmy. CME tak bude muset více spoléhat na ušetřené peníze.

„Přestože likvidní profil CME v současné době považujeme za adekvátní, myslíme si, že zdroje likvidity by se v průběhu roku 2012 mohly ukázat jako nedostatečné. Z toho důvodu měníme výhled ze stabilního na negativní a potvrzujeme známku B,“ píše se ve zprávě agentury. Známka na stupni B je ve spekulativním pásmu.

Akcie CME po zprávě zamířily na pražské burze prudce dolů a vykazovaly propad až o osm procent pod 172 Kč. Hlavní index PX měl ztrátu do jednoho procenta.

Televize budou nejspíš šetřit

Podle analytika společnosti Cyrrus Ondřeje Moravanského není krok agentury překvapením. „Je to adekvátní reakce k situaci, která v CME panuje a její budoucí vývoj bude spíše negativní, bude se spíš šetřit, než cokoliv jiného. Je to dáno i tím, že celý mediální trh stagnuje a klesá například podíl inzerce v médiích,“ řekl Moravanský.

CME působí v oblasti médií a zábavy v šesti zemích střední a východní Evropy. Televizní stanice má v České republice (TV Nova, Nova Cinema, Nova Sport a MTV Czech), na Slovensku (TV Markíza a Doma), v Bulharsku (bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, Pro.bg a Ring.bg), Chorvatsku (Nova TV), v Rumunsku (PRO TV, PRO TV International, Acasa, PRO Cinema, Sport.ro a MTV Romania) a ve Slovinsku (POP TV, Kanal A a POP Brio).