Starší filmy vynesou fondu desítky milionů

Příjmy fondu z prodeje licencí ke starším českým filmům

Příjmy fondu z prodeje licencí ke starším českým filmům Zdroj: E15

Státní fond kinematografie bude mít od příštího roku zajištěn pravidelný stálý příjem za prodej licencí ke starším českým filmům, které fond spravuje, ve výši nejméně 70 milionů korun. Částka je součástí nové smlouvy mezi fondem a Národním filmovým archivem, který bude licence ke snímkům natočeným mezi lety 1965 až 1991 prodávat místo dosavadních Ateliérů Bonton Zlín. Archiv tak bude prodávat licence k veškeré starší české filmové produkci, neboť sám vlastní práva k českým filmům do roku 1964.

„Důležité pro nás bylo to, že v případě archivu neexistuje žádná propojenost s žádným ze soukromých subjektů, který by byl potenciálním kupcem licence,“ uvedla mimo jiné k důvodům změny smluvního partnera ředitelka fondu Helena Bezděk Fraňková.

Letos archiv pošle fondu ale jen polovinu z minimální závazné částky. Smlouva byla podepsána až ke konci května, a archiv tak bude prodávat licence jen sedm měsíců.

Hlavními zájemci o licence jsou televizní stanice, ale také provozovatelé on-line videoték, pořadatelé festivalů a další. Fond z prodeje licencí získá 93 procent z utržené částky, sedm si nechá archiv na náklady. Ateliéry Bonton Zlín měly přitom z prodejů do roku 2008 čtvrtinu, poté po úpravě smlouvy patnáct procent.

Příjmy fondu z prodeje licencí ke starším českým filmůmPříjmy fondu z prodeje licencí ke starším českým filmům | E15

Sedm desítek milionů korun či v případě vyššího zájmu o licence i více je druhou největší částkou mířící do rozpočtu fondu. Nejvíce mají přispívat komerční televize, a to částkou ve výši dvou procent z jejich reklamních příjmů, minimálně však 150 miliony korun. Roční rozpočet fondu činí 235 milionů korun. Zhruba 200 milionů jde zejména na podporu filmové produkce.