Stovky domů už mají webové stránky, komunikují online

Stovky domů už má vlastní webové stránky, komunikují online

Stovky domů už má vlastní webové stránky, komunikují online

Dnešní doba díky elektronické komunikaci a technologiím přináší značná ulehčení. Pokrok se nevyhýbá ani oblastem bydlení uvnitř bytových družstev nebo společenství vlastníků jednotek, kde ještě nedávno fungovala komunikace jen pomocí papírů na nástěnkách nebo osobního kontaktu. Specializované služby domům nabízí webové stránky, elektronickou nástěnku, právní podporu a mnoho dalších funkcí.

Bytová družstva již webové stránky či specializované online služby pro domy často využívají. To je dáno jednak zákonem, ale také přirozenou potřebou správců a obyvatel domu být snadno v kontaktu a řešit věci kolem bydlení přímo online. Funkčnost a úroveň webových stránek je ale velmi odlišná. Obyčejné stránky nestačí. Vedení bytových družstev a SVJ mohou specializované webové stránky velmi výrazně usnadnit řízení domu i kontakt se členy. Dobrým příkladem mohou být domovní stránky služby Sympo, které bylo pro účely BD a SVJ přímo vytvořeno a které aktivně využívá téměř 200 domů po celé České republice.

Chytré funkce domovních stránek

Správci mohou na Sympo.cz jednoduše založit stránky domu včetně elektronické domovní nástěnky. Díky tomu splní požadavek zákona č. 90/2012 Sb. na bytová družstva. Ke stránkám potom mají přístup obyvatelé domu, na online nástěnku mohou správci vyvěšovat všechny praktické informace včetně pozvánek na schůze a využívat řadu dalších funkcí. Jednou z výhod je, že upozornění na zprávy z nástěnky mohou obyvatelům domu snadno poslat jako SMS nebo e-mail.

Správcům se velmi zamlouvá možnost ohlídání termínů povinných revizí domu, hlášení závad v domě a využívání právních služeb Sympa. K dispozici jsou i vzorové dokumenty, jako stanovy, nájemní smlouvy, předžalobní výzva a podobně. „Díky našemu týmu právníků všechny tyto dokumenty udržujeme v aktuální verzi. Nemusíte tedy hledat na internetu a zkoumat, zda je dokument platný podle aktuální legislativy. Jen se připojíte do Sympa, vyplníte daný dokument a rovnou ho můžete odeslat,“ vysvětluje Ing. Martin Henych a dodává konkrétní příklad: „Potýká-li se například vaše SVJ s dlužníky, vyhledáte si konkrétní vzorový dokument a po vyplnění můžete výzvu rovnou poslat dlužníkovi.“ Kromě toho Sympo obsahuje i přehled všech právních předpisů, které se k problematice vztahují – opět vždy v aktuálních verzích. Správci také na stránky mohou ukládat všechny dokumenty. Ty jsou bezpečně uloženy a archivovány, což minimalizuje riziko jejich ztráty a zneužití.

V plánu je celá řada dalších praktických funkcí, které udělají radost nejen správcům domu, ale i všem jeho obyvatelům.

Sympo.cz do konce prosince na rok zdarma

Stránky domu může založit správce přímo online, k registraci stačí 3 minuty času. Do konce prosince nabízí Sympo vytvoření stránek zcela zdarma a to na celý rok. Stačí při registraci na www.sympo.cz použít kód E1512M.