Stovky žen v BBC dostaly po skandálu s platy přidáno

BBC

BBC Zdroj: Profimedia

Více než 300 zaměstnanců vysílací společnosti BBC dostalo v posledních 14 měsících přidáno na základě stížností podaných prostřednictvím systému, který vznikl v reakci na skandál kolem platové nerovnosti mezi pohlavími v britském veřejnoprávním médiu. Totožnost osob, kterým platy narostly, ani výše přídavků nebyla odhalena, avšak byli mezi nimi i muži, napsal web deníku The Times.

Debata o platových podmínkách v BBC vypukla loni v létě po zveřejnění seznamu pracovníků, kteří berou přes 150 tisíc liber (4,4 milionu korun) ročně. Dvě třetiny jmen tvořili muži. Vysílací společnost následně přiznala, že medián platové nerovnosti mezi muži a ženami zde má hodnotu 9,3 procent. Debatu v lednu znovu otevřela reportérka Carrie Gracieová, která odstoupila z čela čínské redakce a svého zaměstnavatele obvinila z „tajnůstkářské a nelegální kultury odměňování“. Muži na stejných pozicích jinde ve světě prý dostávali nejméně o 50 procent více peněz.

BBC ještě loni zavedla systém, skrze který mohou zaměstnanci vyjadřovat výhrady nebo pokládat dotazy ohledně svých platů. Podle informací The Times již dorazilo 1047 připomínek a ve 316 případech to vedlo ke zvýšení mzdy. Dalších 144 dotazů je stále nevyřízených.

„V posledních 24 měsících provádíme významné reformy pracovních podmínek a vyzýváme lidi, aby se nebáli pokládat dotazy ohledně svých platů..., v některých případech to vedlo k tomu, že jsme učinili změny u mužů i žen,“ řekl mluvčí BBC.

Platy během posledního roku vzrostly mimo jiné řadě známých moderátorek, naopak některým mužským osobnostem se mzdy snižovaly. Podle The Times už medián platové nerovnosti v BBC klesl na 7,6 procent. Generální ředitel BBC Tony Hall slíbil, že tento rozdíl bude do roku 2020 smazán úplně.