Streamovací služby mají povinně zařadit evropskou tvorbu

Netflix

Netflix Zdroj: Profimedia.cz

Nová evropská norma o audiovizuálních médiích by mohla pomoci evropským filmovým tvůrcům. Firmy zprostředkující streamování videa totiž budou podle navrhované novely muset do svých katalogů zařadit alespoň 30 procent evropské tvorby, píše server Variety.

Připravovaná pravidla pro videotéky je budou zavazovat k viditelné prezentaci a zvýšení významu evropských filmů a seriálů. „Potřebujeme jen poslední krok, ale to už bude jen formalita,“ řekl pro web Variety generální ředitel pro komunikační sítě, obsah a technologie Evropské komise Roberto Viola.

Viola očekává, že nová směrnice bude schválena v prosinci, kdy o ní bude hlasovat evropské politické špičky. Členské státy dostanou 20 měsíců na její implementaci. Jednotlivé země pak budou moci kvóty zvýšit ze 30 na 40 procent a vybrat si, zda do třicetiprocentních limitů zařadí kvóty na lokální produkci nebo zvýší příplatky k cenám předplatného. Takto získané peníze pak získají státních kinematografické fondy.

Druhý zmíněný systém funguje v Německu, kde společnost Netflix platí 2,3 procenta z prodeje a pronájmu filmů delších než 58 minut. Tyto poplatky musela zaplatit zpětně až do roku 2014, kdy začala v zemi fungovat. Firma se proti německému postupu neúspěšně bránila u Soudního dvora EU.

Některé streamovací společnosti už nyní disponují dostatkem evropského obsahu, ale nová pravidla jsou podle Violy určená hlavně k tomu, aby donutila streamery k investicím do evropské kinematografie. EU chce v říjnu zveřejnit přesná čísla uvádějící procentuální podíl evropských děl dostupných na jednotlivých platformách. „Nemá to sice žádnou právní hodnotu, ale pomůže to národním regulátorům s uplatňováním pravidel,“ dodal Viola.