Tvůrci softwaru začínají obcházet oficiální obchody, ve hře jsou miliardy

Google Android

Google Android Zdroj: Reuters

Operační systém iOS
Netflix
3
Fotogalerie

Výrobci softwaru zkouší kroky, jak se dostat z kleští hlavních distribučních kanálů, přestávají se jim líbit hlavně vysoké poplatky na obou předních platformách. 

V poslední době se začaly objevovat významné příklady toho, že velcí vývojáři softwaru a služeb testují nebo už provedli kroky k tomu, aby se dostali z kleští klasických distribučních kanálů nejen na mobilních operačních systémech Android a iOS. Tyto platformy jsou na trhu přibližně 10 let a možná je čeká velká změna, která se dotkne celkového byznys modelu.

Zatímco před příchodem internetu se software distribuoval takřka výhradně krabicově, dnes už je samozřejmostí, že si jakýkoli software můžete stáhnout a nainstalovat přímo jako digitální kopii. V případě desktopových počítačů byl velmi dlouho zmatek a otevřený prostor, stačí se podívat na operační systém Windows, který s vlastním obchodem s aplikacemi přišel až v roce 2012, kdy Microsoft do Windows 8 dostal první verzi Windows Store.

Kvůli tomuto zpoždění se objevila nejen vlna různých webových stránek, které na jednom místě umožňovaly stažení spousty různých druhů programů, ale i spousta stránek šířících malware a zavirované programy. Pro hráče se naštěstí ale objevil i nečekaný herní „zázrak“ v podobě Steamu od Valve.

Pokračování článku si můžete přečíst na webu Živě.cz >>>