Tamilský Kollywood zdárně konkuruje Bollywoodu, stvořil trhák i premiérku

Největší kasovní trhák Kollywoodu, bláznivý akční hit Robot, utržil ve světě 40 milionů dolarů.

Největší kasovní trhák Kollywoodu, bláznivý akční hit Robot, utržil ve světě 40 milionů dolarů. Zdroj: profimedia.cz

Seladon s vizáží sňatkového podvodníka pobije holou rukou bandu po zuby ozbrojených gangsterů. Hned v následující muzikálově laděné scéně si sladkobolně zazpívá a zatancuje s rozšafnou krasavicí. A jednou se možná stane premiérem. Tak vypadá typická sekvence z filmu natočeného v indickém Kollywoodu.

Ne, to není překlep. Jako jistý vzdor proti největšímu filmovému centru světa – Bollywoodu ve městě Bombaj – totiž vyrostl v jihoindickém státě Tamilnádu druhý obrovský filmový komplex. V současnosti chrlí víc než 200 filmů ročně a v poslední době se začínají tamější dříve vysmívané snímky prosazovat i v celosvětové distribuci. Například největší kasovní trhák, kterým byl nedávný bláznivý akční hit Robot, utržil ve světě úctyhodných 40 milionů dolarů.

Název Kollywood odkazuje ke čtvrti Kodambakkam, která je součástí hlavního tamilského města Čennaj a ve které je soustředěna většina filmových studií. Rozvoj Kollywoodu má i svůj politický důvod. Jižní Indie se totiž tradičně snaží vymanit z dominance severoindických států používajících hindštinu, v níž jsou točeny také bollywoodské velkofilmy.

Naopak Kollywood se striktně drží tamilštiny a na filmy natočené v tomto jazyce tam dokonce tvůrci mohou získat daňové pobídky.

Z filmu do politiky

Kollywood je tak jakousi hlásnou troubou hrdého tamilského nacionalismu. Hvězdy kollywoodských trháků navíc vstoupily i do politiky a prakticky opanovaly celý stát s 62 miliony obyvatel. Platí to i o staronové premiérce Džajalalithě, která letos v květnu usedla do čela tamilské vlády již popáté v historii. Začínala kdysi jako mladá filmová hvězdička a řadoví Tamilové ji natolik zbožňují, že jí odpustili i nesčetné aféry, korupční skandály i politické machinace, kvůli nimž byla loni opakovaně souzena.

Ostatně například někdejší již zesnulý tamilský premiér Rámačandrana, který si také vydobyl nesmírnou popularitu jako superstar Kollywoodu, získal téměř status poloboha. Po celém Tamilnádu jsou uctívány jeho sochy, a když zemřel, údajně víc než třicet jeho příznivců spáchalo rituální sebevraždu.

Síla Kollywoodu tak není jen v jeho finančních ziscích, ale také v politickém vlivu, který má navíc globální dosah. Početné tamilské menšiny, které hltají filmy ze své domoviny, totiž žijí například i v Malajsii, na Srí Lance, v Singapuru, ale také ve Velké Británii nebo v Kanadě.

O slovo se hlásí třetí hráč Tollywood
Jako třetí vzadu se mezi dvě epicentra indického filmového průmyslu tlačí další jihoindický hráč. Jde pro změnu o Tollywood, který točí filmy v jazyce telugština. Tollywood letos zabodoval, když válcuje indická i světová kina s epickým historickým velkofilmem Baahubali. Ten už stihl utržit rekordních 90 milionů dolarů. Dříve neotřesitelný Bollywood tak má důvod začít se svých menších rivalů vážně obávat.