Tchaj-wan přiváží investice do technologických firem. V Kutné Hoře spustí výrobu superpočítačů

Mrakodrap Tchaj-pej 101

Mrakodrap Tchaj-pej 101 Zdroj: profimedia.cz

Tchaj-wan v Česku rozjíždí miliardové investice do technologického průmyslu. Výrobní kolos Foxconn v Kutné Hoře dokončuje novou továrnu, kde bude americký Hewlett Packard Enterprise (HPE) vyvíjet superpočítače pro část světa. Ostrovním státem vlastněný fond Taiwania Capital zase spustil Central and Eastern Europe Investment Fund. V něm má přichystáno 200 milionů dolarů, tedy asi 4,6 miliardy korun. Až osmdesát procent z toho půjde do Česka, Litvy a na Slovensko.

Taiwania Capital v těchto třech zemích investuje více peněz než například ve větším Polsku nebo v Rakousku. „Je to díky dobrým vztahům s Tchaj-wanem. Litva má s Čínou politické problémy a Česko a Slovensko se s Tchaj-wanem v poslední době vzájemně podporují a navštěvují,“ sdělil deníku E15 investiční manažer Taiwania Capital Tomáš Vančo. O zaměření vyspělé asijské ekonomiky na tyto tři trhy se začalo mluvit už na Česko-tchajwanském investičním fóru, jenž se uskutečnilo loni v říjnu v Praze.

Taiwania Capital bude investovat státní prostředky. „Zajímáme se o investice series A a vyšší, na jednu firmu to jsou dva až dvacet milionů dolarů. Chceme si brát minoritní podíly, maximálně dvacet procent. Částku dvou set milionů budeme investovat během čtyř až pěti let s tím, že exit plánujeme do deseti, maximálně dvanácti let,“ nastínil Vančo.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!