Techniku pro infosystém SZIF dodá Telefónica za 98 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: wikimedia

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) oproti původnímu předpokladu ušetří zhruba 100 milionů korun za technické zázemí jeho informačního systému. Předpokládaná cena zakázky na léta 2012 a 2013 byla podle podmínek tendru vyhlášeného letos v září 200 milionů korun.

Zakázku nakonec získala Telefónica O2 za 98,2 milionu. Informaci deníku E15 potvrdil mluvčí fondu Petr Hlavatý. Prostřednictvím SZIF ročně protéká zhruba 40 miliard korun ve formě zemědělských dotací z Evropské unie a státního rozpočtu.

„Výběrové řízení vyhrála společnost, která podala nejnižší cenovou nabídku. Částka 200 milionů korun byla maximální přípustná, založená na kvalifikovaném odhadu. Samozřejmě jsme rádi, že částka (nabídka) vítězná je výrazně nižší,“ řekl deníku E15 Hlavatý.

Mluvčí podotkl, že tato zakázka se netýkala výběru firmy na samotné zajištění provozu informačního systému. Ten pro letošní rok zajišťuje společnost SAP, která provoz systému měla na starosti i v minulosti. Se SAPem fond uzavřel loni před koncem roku novou smlouvu, podle níž fond zaplatí za letošní služby 341,8 milionu korun bez DPH - tedy o pětinu méně, než činila původní cena.

Bývalý ředitel fondu Tomáš Révész v minulosti prosazoval výměnu současného systému za nový od Fujitsu Siemens Computers, a to bez vypsání tendru. Oba systémy měly podle původních plánů fungovat jistou dobu společně. Révésze nakonec kvůli sporům o podobu výměny systému vláda na návrh nyní již bývalého ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS) v prosinci loňského roku odvolala.