Technologické firmy konkurují Hollywoodu

Netflix

Netflix Zdroj: profimedia.cz

Filmový svět posouvá své těžiště o pět set kilometrů dál na sever. Z Los Angeles do Silicon Valley.

Letošní úspěch snímku Roma režiséra Alfonsa Cuaróna možná předznamenává konec jedné velké éry. Proč? Protože není ve vlastnictví Hollywoodu, ale technologického gigantu Netflix se sídlem v Silicon Valley. Film Roma se stal senzací srpnového festivalu v Benátkách, kde sklidil ovace vestoje a je i velkým favoritem blížícího se oscarového klání. Pokud by se filmu skutečně podařilo zlatou sošku pro nejlepší film získat, bude to pro Netflix znamenat obrovský úspěch.

Streamovací služba, která svou tvorbu dosud běžně distribuovala pouze prostřednictvím vlastní on-line platformy, dokonce kvůli filmu přehodnotila svou strategii a pustí jej přednostně v síti amerických nezávislých kin Landmark. Netflixu se navíc díky podobnému obsahu daří odrážet kritiku poukazující na to, že klade důraz na kvantitu před kvalitou.

Netflix ale není jediným technologickým velikánem, který se snaží prorazit s kvalitní kinematografií. Dalším příkladem je Amazon se svou pobočkou Amazon Studios, jejíž film Místo u moře byl na Oscara nominován už v roce 2017. Jen její rozpočet určený na tvorbu obsahu se pohybuje v řádu miliard dolarů a současné šéfce filmové a televizní sekce Jennifer Salkeová, která dříve sbírala zkušenosti ve společnostech jako 20th Century Fox nebo NBCUniversal, se už podařilo podepsat smlouvy s několika významnými tvůrci i herci, mezi nimi například s Nicole Kidmanovou. A i když to ještě nějakou chvíli na díru do světa nevypadá, do produkce filmů se už začíná pouštět také Apple.

Byl by však omyl považovat nové hráče na poli filmu jen za další konkurenci hollywoodských distributorů, jde totiž především o to, jak se společnosti primárně využívající moderní špičkové technologie k produkci filmů v budoucnu postaví. Integrace umělé inteligence totiž může i s tímto oborem vážně zahýbat a jednou se tak možná dočkáme i filmů, jejichž scénář nenapsal člověk, nebo děl v 50 různých sestřizích distribuovaných dle preferencí diváka.