Telefónica dál skupuje poskytovatele internetu

internet

internet Zdroj: profimedia.cz

Největší tuzemský poskytovatel internetového připojení Telefónica koupil kroměřížskou síť Helemik a ostravskou síť OrbisNet. Získal tak tisíce nových zákazníků. Telefónica pokračuje ve skupování svých menších konkurentů, všechny koupené firmy zastřešuje pod společnost Internethome, v jejíž síti je už zhruba 80 tisíc zákazníků. Napsaly to dnes Lidové noviny (LN).

Síť Helemik podle deníku fungovala od roku 2005 a patřila ke středně velkým operátorům, poskytujícím připojení pro více než tři tisíce zákazníků. Síť Orbisnet působila v regionu severní Moravy od roku 2005 a pod Telefóniku přešla 1. března. Ceny transakcí nechtěl operátor prozradit, podle odborníků nabídky na převzetí firem Telefónikou mohou růst až na dvojnásobek jejich ročních obratů, uvedly LN.

Společnost Internethome začala vznikat v roce 2008 akvizicemi internetových poskytovatelů v různých lokalitách Česka. V roce 2008 koupil operátor lokální firmy jako VysočinaNet nebo NetBow, o rok později následoval například Trustnet nebo Frýzl s více než čtyřmi tisíci zákazníků. Na začátku roku 2010 pak Telefónica převzala ještě síť Smartone a ve stejném roce i Hi.net.

Významné bylo loňské převzetí zákazníků firmy Volný

Nejvýznamnější akvizice se podle deníku uskutečnily loni. Pod značku O2 tak přešlo například 13 tisíc zákazníků s ADSL od společnosti Volný. Dalších zhruba 10 tisíc zákazníků získala Telefónica akvizicí jednoho z největších severočeských nezávislých poskytovatelů internetu Losan Internet. Stejný počet zákazníků přinesla také koupě plzeňské sítě InetHome a více než čtyři tisíce zákazníků pak Telefónica získala odkoupením sítě Evkanet.

Pro zákazníky se nic nemění. „Pokud se nezmění forma poskytované služby, zůstávají všechny ceny a podmínky stejné,“ řekl LN mluvčí Telefóniky Hany Farghali.

Telefónica podle deníku s nabídkou na odkoupení oslovila i některé další firmy. O akvizici se snažila třeba v případě významného hráče v Ústeckém kraji společnosti Grape SC nebo společnosti Coma s téměř 30 tisíci zákazníků. Koupit Telefónica chtěla třeba i více než 25 tisíc zákazníků moravskoslezské společnosti Poda.