Telefónice klesl v Česku zisk téměř o třetinu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Eduard Erben

Telefónice Czech Republic loni klesl čistý zisk o 29 procent na 8,7 miliardy korun. Celkové konsolidované výnosy se snížily o 5,7 procenta na 52,4 miliardy korun. Výsledky negativně ovlivnila silná konkurence zejména v segmentu malých a středních firem i snižování mezioperátorských poplatků. Akcionářům chce firma jako před rokem vyplatit 40 korun na akcii.

Výši čistého zisku společnosti pozitivně ovlivnilo zaúčtování odložené daňové pohledávky 709 milionů korun na Slovensku, vliv na pokles mělo naopak snížení hodnoty aktiv v roce 2010. Po očištění od těchto faktorů by zisk meziročně klesl o 5,7 procenta.

„Jsem rád, že i v podmínkách nadále náročného ekonomického a konkurenčního prostředí jsme splnili cíle pro rok 2011. K tomu nám pomohl lepší vývoj fixních i mobilních výnosů ve druhé polovině roku. Kromě toho jsme úspěšně realizovali náš program vedoucí k efektivnějšímu vynakládání provozních nákladů,“ uvedl finanční ředitel Jesús Pérez de Uriguen. Dodal, že v posledním čtvrtletí roku firma zaznamenala solidní nárůst zákazníků ve všech hlavních oblastech. Ještě před časem se však spukulovalo, že chce španělská firma svou českou dceru prodat.

Společnost chce navrhnout akcionářům výplatu celkové částky 40 korun na akcii. Ta se má skládat z výplaty dividendy 27 korun na akcii a 13 korun ze snížení nominální hodnoty akcií ze 100 na 87 korun. Loni firma vyplácela rovněž 40 korun.

Konkurenční Vodafone loni zvýšil počet klientů o 139 tisíc na 3,313 milionu, T-Mobile výsledky oznámí příští týden. Množství aktivních pevných linek se snížilo o pět procent na 1,58 milionu. Propad však byl pomalejší než v předchozích letech. Celkový počet zaměstnanců skupiny se meziročně snížil o osm procent na 6890 lidí. Mzdové náklady klesly o více než devět procent.

Letos firma předpokládá investice až do 6,2 miliardy korun. U výnosů očekává lepší trend než v minulém roce a u marže provozního zisku čeká mírný pokles. Společnost očekává, že výnosy z fixních a mobilních služeb vysokorychlostního internetu společně s rostoucími výnosy na Slovensku budou hlavními oblastmi zlepšení výkonnosti výnosů v letošním roce.