Telefónice klesl zisk o desetinu, počty mobilních klientů stouply

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Eduard Erben

Tuzemská telekomunikační společnost Telefónica CR za první pololetí vykázala pokles zisku o 9,9 procenta na 3,25 miliardy korun a výnosy z podnikání se meziročně snížily o 2,8 procenta na 25,165 miliardy korun.

V samotném druhém čtvrtletí firma vydělala 1,632 miliardy korun, výnosy poklesly meziročně o 2,4 procenta a dosáhly 12,715 miliardy korun. Společnost tak ve druhém kvartále skončila tržbami, čistým ziskem i OIBDA nad očekáváním analytiků a potvrdila celoroční výhled. Tržby ve druhém čtvrtletí překonaly na úrovni 12,715 miliardy korun průměrné očekávání analytiků oslovených agenturou Reuters 12,63 miliardy korun. Ve stejném období loňského tržbu Telefónica utržila 13,05 miliardy korun. Pozitivní zprávou je, že tempo poklesu tržeb zpomaluje již čtvrtý kvartál v řadě.

Konsolidovaný provozní hospodářský zisk před odpisy a amortizací OIBDA klesl o období od dubna do června meziročně o 5,8 procenta na 5,146 miliardy korun, analytici přitom očekávali 4,93 miliardy korun. Ve stejném období loňského roku dosahoval 5,21 miliardy korun. Za prvních šest měsíců letošního roku dosáhl 10,195 miliardy korun. OIBDA marže poklesla meziročně mírně o 1,3 procenta na 40,5 procenta v prvním pololetí.

„Díky zaměření na provozní efektivitu, zlepšující se ziskovosti na Slovensku a pozitivnímu vlivu prodeje vedlejších aktiv v prvním čtvrtletí 2012, které plně nekompenzovaly vyšší komerční náklady do budoucího růstu,“ komentovala firma pokles marže.

„Celkově výsledky hodnotíme neutrálně a neočekáváme vyraznou tržní reakci,“ komentoval výsledky Tomáš Tomčány, analytik Patria Finance. Akcie Telefóniky na pražské burze dopoledne posilují o jedno procento na 388 korun za kus.

Vývoj akcií Telefóniky za posledních pět let

Vývoj akcií Telefóniky za posledních pět letVývoj akcií Telefóniky za posledních pět let | vagaday@mf.cz