TV Prima zdvojnásobila zisk nad čtvrt miliardy

televize

televize Zdroj: profimedia.cz

Prima loni zažila mimořádně úspěšný rok, když si mediální agentury poprvé všimly rostoucího podílu této televize na trhu. Zisk druhé komerční stanice se i v podmínkách stagnujícího či mírně rostoucího trhu s televizní reklamou meziročně více než zdvojnásobil a značně překročil 250 milionů korun. Tržby se zvedly ze dvou miliard na zhruba 2,4 miliardy korun.

Deník E15 získal neauditované výsledky od důvěryhodného zdroje přímo z Primy. Televize se v podstatě vrátila k číslům, které generovala před příchodem ekonomické krize v roce 2008.

„Není jeden hlavní důvod tohoto vývoje, je to komplexní záležitost. Vliv na úspěch má programming, obchodní politika, marketing a celá řada dalších faktorů,“ nechtěl být více konkrétní obchodní ředitel Primy Martin Konrád.

TV Prima, kterou napůl vlastní podnikatel Ivan Zach a švédský koncern MTG, vsadila loni jako jedna z mála televizí na agresivní politiku. Na počátku roku 2011 zvedla ceny reklamy v průměru o deset procent. V říjnu pak navýšila sezonní indexy z 1,25 na 1,3 (absolutní nárůst cen o čtyři procenta) pro všechny typy reklamy. Stejný přístup si ponechala i pro letošní rok: ceny inzerce mají vzrůst v průměru mezi osmi až patnácti procenty.

Podle měření sledovanosti Asociace televizních organizací se souhrnný podíl tří kanálů Primy (Prima family, Prima Cool a Prima love) na sledovanosti v divácké skupině 15+ zvýšil loni meziročně z 19,2 procenta na 22,2 procenta. Částečně to bylo i díky spuštění třetího kanálu Prima love zaměřeného na ženy loni na jaře. Nova ve stejném období spadla z 36,1 na 34 procent podílu na sledovanosti.

Hospodaření TV PrimaHospodaření TV Prima

Porovnání hospodářských výsledků Novy a Primy za loňský rok je obtížné – Nova doposud nezveřejnila čistý hospodářský výsledek, pouze ukazatel OIBDA, provozní zisk před úroky, zdaněním, amortizací a odpisy. Ten však nezahrnuje miliardové zadlužení společnosti CET 21. V roce 2011 tržby Novy nepatrně klesly o 20 milionů korun na 5,023 miliardy korun. OIBDA naopak stoupl z 2,33 miliardy na 2,47 miliardy korun.