Twitter přestal existovat jako samostatná firma. Musk víří spekulace o všeobjímající aplikaci

Elon Musk chystá na svém Twitteru velké změny.

Elon Musk chystá na svém Twitteru velké změny. Zdroj: Reuters

Mateřská společnost sociální sítě Twitter nesoucí stejné jméno přestala existovat jako samostatný subjekt. Společnost se sloučila s nově založenou firmou X Corp. To vyvolává spekulace o tom, jaké změny majitel sociální sítě Elon Musk zamýšlí.

Informace o sloučení Twitteru a X Corp vyplývá z dokumentů předložených kalifornskému soudu kvůli žalobě proti Twitteru a jeho bývalému šéfovi Jacku Dorseymu, kterou podala radikálně konzervativní aktivistka Laura Loomerová kvůli tomu, že jí síť zrušila uživatelský účet. Na dokumenty upozornil server Bloomberg.

Twitter změnu nekomentoval, není tak jasný její cíl. Musk na sociální síti zveřejnil příspěvek s jediným písmenem „X“. Musk, který Twitter koupil loni, v minulosti hovořil o tom, že nákup sociální sítě mu pomůže urychlit plány na vytvoření „X“, jak označuje svou chystanou „všeobjímající aplikaci“.

Musk ji přirovnával k WeChat, čínské aplikaci ve vlastnictví Tencent Holdings, která vedle chatování slouží i ke zprostředkovávání plateb nebo nákupu vstupenek. Musk také historicky vlastní doménu x.com. Jmenovala se tak jeho první platforma pro online platby, kterou později sloučil s PayPalem.

Podle soudních dokumentů stojí Musk v čele X Corp i její mateřské společnosti X Holdings Corp. X Corp byla založena v Nevadě a sídlí v San Francisku. 

Mezi uživateli Twitteru vyvolal krok vlnu spekulací. Muskův tweet zaznamenal od dopoledne přes 21 milionů zobrazení.