Umělá inteligence může zničit civilizaci, varuje Musk. Přesto do ní investuje

Elon Musk

Elon Musk Zdroj: Reuters

Miliardář Elon Musk potvrdil, že připravuje vlastní verzi aplikace využívající umělé inteligence (AI). Aplikace nazvaná TruthGPT má konkurovat populární službě ChatGPT, Musk se ale zároveň chce pojistit, že se umělá inteligence neobrátí proti lidem.

„Spustím něco, čemu říkám TruthGPT, neboli AI maximálně hledající pravdu, AI, která se pokusí pochopit principy vesmíru,“ řekl Musk v rozhovoru pro televizi Fox News. „Myslím si, že by to mohla být nejlepší cesta k bezpečnosti v tom smyslu, že AI, která se snaží porozumět vesmíru, pravděpodobně nebude chtít vyhladit lidstvo, protože jsme zajímavou součástí vesmíru," dodal.

Musk zpočátku pomáhal financovat rozvoj ChatGPT, nyní ale opakovaně vyjadřuje obavy z nekontrolovaného rozvoje umělé inteligence. Minulý měsíc připojil svůj podpis k otevřenému dopisu, který vyzývá k půlroční globální pauze ve vývoji pokročilejších forem umělé inteligence, dokud si svět nestanoví jednotná pravidla, jak k AI přistupovat. 

Pro Fox News Musk prohlásil, že by pravděpodobně podpořil vládní regulaci umělé inteligence. Taková regulace ale podle něj musí přijít rychle, dříve, než umělá inteligence získá kontrolu nad situací. 

„AI je nebezpečnější než, řekněme, špatně navržené letadlo nebo výroba špatného auta, v tom smyslu, že má potenciál - jakkoliv málo pravděpodobné se to někomu může zdát, ale není to zanedbatelná možnost - má potenciál zničit civilizaci," řekl Musk.

Navzdory tomuto riziku Muskovy firmy umělou inteligenci využívají. Automobilka Tesla dokonce každoročně pořádá den umělé inteligence, kde představuje svoje novinky v této oblasti. A Musk v březnu oznámil, že sociální síť Twitter bude AI využívat k rozpoznávání manipulace s veřejnými míněním.