USA chtějí z Česka udělat centrum pro kvantové počítače. Stát ale zatím není připraven

Kvantový počítač od americké společnosti IBM

Kvantový počítač od americké společnosti IBM Zdroj: IBM

Česko začalo jednat s USA o vybudování centra pro kvantové počítače. Debaty se rozjely během delegace ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové a šéfky Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (obě TOP 09) do Washingtonu a Atlanty. Výprava doprovázená zástupci českého byznysu a univerzit téma řešila mimo jiné v Bílém domě. Pro něj jsou kvantové stroje klíčovým bezpečnostním, byznysovým a vědeckým tématem budoucnosti.

Kvantové počítače na rozdíl od těch klasických nemají pouze jeden stav (1 nebo 0), ale více zároveň a mohou zpracovávat určité typy operací mnohonásobně rychleji. Tyto stroje by například měly prolomit současná hesla, což představuje obrovský problém pro bezpečnost. Velmoci včetně USA, Číny nebo organizací typu NATO proto do oblasti pumpují prostředky a společně s čipy ji řadí mezi priority.

Langšádlová se v USA setkala například se Stephenem Welbym, zástupcem ředitele kanceláře pro vědu a technologie v Bílém domě, nebo s Johnem Burkem, vedoucím kvantové strategie na ministerstvu obrany.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!