Uživatelé BlackBerry začali ubývat, poprvé v historii

Jediným kontinentem, kde BlackBerry letos daří, je Afrika

Jediným kontinentem, kde BlackBerry letos daří, je Afrika Zdroj: profimedia.cz

Platforma BlackBerry už delší dobu neláká uživatele tak, jak by si kanadská firma Research In Motion představovala. V posledním čtvrtletí začal počet uživatelů Black Berry poprvé v historii dokonce klesat.

Zisk RIM ve fiskálním třetím čtvrtletí pak prudce klesl na 14 milionů dolarů (267,4 milionu korun) z loňských srovnatelných 265 milionů dolarů.

Příjmy firmy se za tři měsíce do 1. prosince snížily o 47 procent na 2,7 miliardy korun. Počet uživatelů BlackBerry po celém světě klesl na 79 milionů z 80 milionů v předchozím čtvrtletí. Počet uživatelů je pro RIM důležitý, protože na rozdíl od dalších výrobců telefonů vybírá měsíční poplatky za přeposílání e-mailů a internetových dat na přístroje BlackBerry.

BlackBerry byl kdysi vyhledávaným symbolem pro lidi, jejichž životním stylem bylo být stále připojen. Svůj lesk však ztratil s příchodem konkurenčních přístrojů, jako iPhone firmy Apple a přístrojů, které využívají software Android firmy Google.

RIM nyní sází na novou platformu BlackBerry 10, která má již velké zpoždění a má nabídnout multimedia, připojení k internetu a aplikace, které nyní zákazníci nejvíce žádají. Nový chytrý telefon se má začít prodávat 30. ledna a bude zřejmě zásadní pro další přežití firmy.

Nejnovější výsledky však zahrnují mimořádný zisk z daňového vypořádání. Bez tohoto zisku by firma hospodařila se ztrátou 22 centů na akcii. I tak však její výsledky překonaly očekávání analytiků dotazovaných agenturou FactSet, kteří počítali se ztrátou 27 centů na akcii.