V Brně roste konkurence Adobe

Adobe

Adobe Zdroj: Jan Sedlak

Tvůrci webových stránek už nebudou muset platit tisíce korun za drahé licence grafického programu Adobe Photoshop. Slibuje to začínající brněnská firma CUPtech, která uvedla na trh aplikaci DesignBorg, jež dokáže soubory vytvořené ve Photoshopu zpracovat a udělat z nich prototypy webových stránek či umožní upravit a uložit obrázky pro vývoj webu.

„Pro tvůrce webů má náš nástroj kromě úspory nákladů ještě tu výhodu, že ušetří čas na tvorbu plnohodnotných stránek podle grafického designu. Naše aplikace například za ně vytvoří prototyp stránek, které mohou prezentovat svým zákazníkům a dohodnout se s nimi na potřebných úpravách,“ říká Bronislav Hamšík z CUPtech. Tvůrci stránek za použití aplikace platí částky v řádu jednotek dolarů.

Klíčové pro spuštění služby DesignBorg bylo nastudování licenčních podmínek společnosti Adobe. „Našli jsme způsob, díky němuž neporušujeme jejich autorská práva,“ tvrdí Hamšík. V pilotním testování aplikace zaznamenal CUPtech velký zájem vývojářů z Indonésie, Brazílie, Filipín a Indie. To jsou trhy, na které se chce firma zaměřit i po startu ostré verze aplikace. O tržním potenciálu služby si začne dělat podrobnější představu až v příštích měsících. „V prosinci chceme mít více jak stovku platících zákazníků a měsíční tržby 50 tisíc korun,“ dodává Hamšík.

Právě příjmy z DesignBorgu by měly firmě umožnit vývoj komplexnější aplikace, která z grafického návrhu dokáže vytvořit plnohodnotný web. Provoz DesignBorgu v příštím půlroce zároveň otestuje, zda weboví vývojáři budou mít o tuto službu dostatečný zájem, aby se vývoj širší aplikace firmě vyplatil. Hamšík tvrdí, že zájem o službu by měli mít zejména vývojáři na volné noze a ti kteří často pracují v prostředí operačního systému Linux, který fungování Photoshopu nepodporuje.

CUPtech vznikl loni s podporou Jihomoravského inovačního centra (JIC). V rámci přípravného programu budoucích podnikatelů StarCube získal tento projekt druhé místo. Nyní firma působí v rámci Inovačního parku JIC.