Velcí operátoři v Česku se zaváděním optického připojení vyčkávají

Internet

Internet

V Česku je podle červnových statistik FTTH Council Europe zavedeno 265 tisíc optických přípojek do domu či budovy (FTTH nebo FTTB) a využívá je 97 tisíc koncových uživatelů. O rozvoj optiky se u nás starají spíše menší firmy, velcí operátoři zatím v nabídce internetu spoléhají hlavně na tradiční, ale rychlostí limitované, telefonní vedení. Podle Nadie Babaali z FTTH Council Europe je ale pouze otázkou času, kdy lidé začnou služby ultrarychlého optického připojení chápat jako samozřejmost.

Nově vznikající datové služby budou vyžadovat stále větší rychlosti připojení k internetu, říká Nadia Babaali z organizace, která v Evropě prosazuje rozšíření optického připojení. To je podle ní nejlepším řešením, jak dostát nárokům moderní, na internetu čím dál víc závislé, společnosti.

Velcí čeští telekomunikační operátoři podle svých vyjádření potenciál trhu pro optické připojení průběžně analyzují, kvůli investiční náročnosti ale zatím stále spoléhají hlavně na tradiční metalické připojení. Přispět k rozhodnutí razantněji rozvíjet optické možnosti podle nich může mimo jiné podpora ze strany státu nebo Evropské unie.

T-Mobile i Vodafone v současné době nabízejí optická připojení pouze pro velké firemní zákazníky. Telefónica nabízí optiku hlavně v rámci nových developerských projektů, dostupná je například v Praze a Středních Čechách, Brně a Jihomoravském kraji nebo Plzeňském kraji. Připojeno je necelých 11 tisíc domácností a aktivně službu využívá zhruba 2 a půl tisíce z nich.

Evropa zatím zaostává za Asií i USA

Nejvíce se k internetu pomocí optických vláken připojují lidé v Asii, optickou přípojku tam má zhruba 46 milionů uživatelů. V USA je to 9 a půl milionu, v Rusku a dalších zemích bývalého Sovětského svazu 5,6 milionu. Zbytek Evropy ve využití tohoto způsobu přístupu k internetu zaostává – optiku využívá jen zhruba 4,6 milionu lidí. Počet připojených přes optiku ale za letošní první pololetí v Evropě stoupnul o čtvrtinu.

Žebříček zemí podle podílu domácností využívající k připojení k internetu optiku

Žebříček zemí podle podílu domácností využívající k připojení k internetu optikuŽebříček zemí podle podílu domácností využívající k připojení k internetu optiku | FTTH Council EuropeZdroj: FTTH Council Europe

Největší podíl domácností využívající k připojení k internetu právě optiku je v Litvě – zhruba 27 procent. Přes deset procent je to pak v Norsku a Švédsku. Počet optických přípojek rychle roste v Rusku, ale třeba i v Maďarsku. Česko nedosahuje v tomto směru zatím ani tři procenta. Navíc podle prognóz FTTH Council Europe bude v roce 2015 mezi sedmi evropskými státy, které nedosáhnou ani na desetiprocentní podíl domácností připojených pomocí optické přípojky.