Verizon se zbavuje divize se značkami AOL a Yahoo. Za pět miliard dolarů ji koupí fond Apollo

Verizon prodá fondu Apollo za pět miliard USD divizi se značkami AOL a Yahoo

Verizon prodá fondu Apollo za pět miliard USD divizi se značkami AOL a Yahoo Zdroj: Profimedia

Verizon prodá fondu Apollo za pět miliard USD divizi se značkami AOL a Yahoo
2
Fotogalerie

Americká telekomunikační společnost Verizon Communications prodá investičnímu fondu Apollo Global Management za pět miliard dolarů (107 miliard korun) svoji mediální divizi, která zahrnuje značky získané akvizicí internetových firem AOL a Yahoo. Verizon oznámil, že po dokončení transakce se divize přejmenuje na Yahoo a Verizon si v ní ponechá desetiprocentní podíl. Transakce by měla být dokončena ve druhé polovině letošního roku.

Mediální divize Verizonu zahrnuje značky jako TechCrunch, Yahoo Finance, Engadget, Makers, Ryot a Flurry. Tržby divize v prvním čtvrtletí činily 1,9 miliardy dolarů.

Verizon tento majetek prodává za mnohem nižší cenu, než ho před několika lety koupil. Za AOL v roce 2015 zaplatil 4,4 miliardy dolarů a firmu Yahoo v roce 2017 získal za 4,5 miliardy dolarů. Nepodařilo se mu však zvýšit jejich růst a v roce 2018 zaúčtoval odpisy hodnoty majetku mediální divize v objemu 4,6 miliardy dolarů. K neúspěchu divize přispělo i to, že trh s digitální reklamou ovládli větší hráči, jako je Facebook a Google.

Prodejem mediální divize Verizon naznačuje, že už nemá zájem o média, na rozdíl od konkurentů. Například společnost AT&T se snaží ze své mediální divize WarnerMedia učinit konkurenta firem Netflix a Disney na trhu streamovacích služeb, i když po akvizici médií bojuje s vysokým dluhem. Také poskytovatel internetových služeb Comcast je v médiích stále aktivní se značkou NBC Universal.

V poslední době přibývalo informací, že Verizon se chce svých mediálních aktivit zbavit a místo toho se zaměřit na mobilní sítě a poskytování internetu. Loni prodal agregátor zpráv HuffPost firmě BuzzFedd a nedávno prodal nebo uzavřel další mediální aktiva, jako je Tumblr a Yahoo Answers, uvedl zpravodajský server CNBC.