Víme první: Vodafone spustil v části sítě HSPA+

Vodafone

Vodafone

Vodafone usilovně pracuje na vylepšení sítě. Dnes spustil na části území datovou nadstavbu HSPA+ s teoretickou rychlostí stahování až 21,6 Mb/s.

Vodafone po neveřejném testování, které v uplynulých týdnech s přetržkami probíhalo na několika různých místech republiky, dnes na části území spustil rychlejší technologii HSPA+. Pokrytí zatím dosahuje zhruba 20 % sítě třetí generace, do března 2012 to má být polovina 3G vysílačů v síti Vodafonu. Rychlou datovou technologii HSPA+ na území České republiky dosud poskytoval pouze T-Mobile.

Technologii Vodafonu opět dodává čínská společnost Huawei. Z důvodu omezeného počtu mobilních zařízení, která v současnosti dokážou využít kapacity technologie HSPA+, zařadí Vodafone do nabídky nový USB modem pro připojení teoretickou rychlostí 21,6 Mb/s pro download, což je technologický strop technologie HSPA+. Vodafone zároveň celkově navýšil kapacitu své 3G sítě.

Reálná rychlost až 18 Mb/s

Dosavadní HSDPA technologie 3G sítě umožňuje dosáhnout teoretické rychlosti stahování dat až 14,4 Mb/s, nový standard HSPA+ umožňuje surfovat teoretickou rychlostí až 21,6 Mbps. Reálná dosažitelná rychlost se pohybuje mezi 12 a 18 Mb/s v závislosti na datovém zařízení, vzdálenosti od nejbližšího vysílače a momentálním vytížením buňky. Pro upload Vodafone nadále použije HSUPA, umožňující rychlost až 5,76 Mb/s. Tato technologie je dostupná v celé 3G síti Vodafonu.

Výhodu vyšších rychlostí při stahování v síti HSPA+ lze v současnosti využít pouze na některých zařízeních. Ze smartphonů je to například Samsung Galaxy S II, z tabletů Galaxy Tab 8.9 a 10.1 od stejného výrobce. Proto Vodafone zařazuje nově do nabídky USB modem Vodafone Mobile Connect K4510 s automatickou instalací pro připojení notebooku nebo počítače ke své rychlé HSPA+ síti. Modem zakoupíte za nedotovanou cenu 1 777 korun, spolu s minimální měsíční útratou u operátora ve výši alespoň 277 korun vyjde o osm stovek levněji.