Vlastník Novy letos prohloubil ztrátu. Již prodělal přes dvě miliardy korun

Adrian Sarbu

Adrian Sarbu Zdroj: paginademedia.ro

Mediální společnost CME, která v tuzemsku vlastní televizi Nova, v prvním čtvrtletí prohloubila ztrátu po zdanění na zhruba 109 milionů dolarů (2,14 miliardy korun). Firmě rovněž klesly výnosy o zhruba 18 procent 137 milionů korun. CME uvedla, že chystá úpis nových akcií.

O předpokládaném poklesu výnosů společnost předem informovala, mimo jiné v souvislosti se změnou obchodní politiky při prodeji reklamy. Nová strategie společnosti však v Česku zatím příliš nefunguje.

„Výsledky za první čtvrtletí roku 2013 jsou odrazem počáteční fáze implementace těchto opatření. Zatímco jsme byli úspěšní ve většině zemí, kde působíme, v České republice se projevila rezistence některých mediálních agentur a inzerentů,“ uvedl prezident a generální ředitel firmy Adrian Sarbu. To podle něj ovlivnilo výnosy a ukazatel OIBDA, neboli provozní výsledek před odpisy a amortizací. OIBDA se přehoupl do ztráty 20,7 milionu korun po loňském zisku 14,1 milionu korun. Akcie CETV na pražské burze po zveřejnění výsledků ztrácely zhruba deset procent na 78 korun za akcii.

Pětiletý vývoj ceny akcií CETV na pražské burze

Graf 29. 4. 2013.Graf 29. 4. 2013. | nosek.mn@gmail.com

V loňském roce výnosy z televizního vysílání CME v České republice loni klesly o 5,7 procenta na 241 milionů dolarů (4,7 miliardy korun). Snížily se také v dalších pěti zemích střední a východní Evropy, kde CME vlastní televize. Provozní zisk OIBDA, který nezahrnuje odpisy majetku a ztráty ze snížení hodnoty aktiv, z televizního vysílání v Česku loni klesl o více než pětinu na 101,7 milionu dolarů (zhruba dvě miliardy korun).