Vodafone koupí britskou CWW za více než jednu miliardu liber

Vodafone

Vodafone Zdroj: profimedia.cz

Mobilní operátor Vodafone se dohodl na koupi britské telekomunikační společnosti Cable & Wireless Worldwide (CWW) za 1,04 miliardy liber (32 miliard korun). Vodafone, který je podle příjmů největším mobilním operátorem na světě, převzetím získá silné napojení na pevné sítě a doufá, že využitím sítí CWW se mu podaří snížit náklady v Británii i v zahraničí.

Vodafone se díky akvizici stane druhou největší telekomunikační firmou v Británii za BT. Vodafone nabídl za akcii CWW 38 pencí. To ve srovnání se závěrečnou cenou akcií z 10. února, tedy den předtím, než Vodafone oficiálně naznačil svůj zájem o CWW, představuje zisk 92 procent. Vedení CWW nabídku podpořilo a považuje ji za „rozumnou a poctivou“.

CWW poskytuje kabelové síťové služby a je specialistou na trh firemních komunikací. Firma loni vykázala čistý zisk 211 milionů liber při příjmech 2,26 miliardy liber. Příjmy z tradičních pevných hlasových služeb však klesají a CWW se je snaží vyrovnat posílením nabídky datových služeb.

Vodafone díky akvizici bude moci využít síť optických kabelů CWW v délce 20.500 kilometrů na přenos dat ze své mobilní sítě, která je nyní téměř přetížena kvůli širokému využívání chytrých telefonů. Vodafone si musí pronajímat pevné linky od jiných firem, jako CWW a BT. Vodafone také posílí v oblasti nabídky firemních služeb a získá nové kontrakty na poskytování hlasových, datových a hostingových služeb britským vládním úřadům a firmám.

CWW se v roce 2010 oddělila od skupiny Cable & Wireless. Provozuje kabelové sítě ve 150 zemích. O CWW měla zájem indická Tata Communications, minulý týden se však stáhla, protože strany nebyly schopné se dohodnout na ceně, napsaly agentury AP a Reuters.