Vohánkův Eurowag loni vydělal přes miliardu. Cítí se na to i letos

Většinový vlastník Eurowagu Martin Vohánka očekává v letošním roce 2020 stejně příznivý výsledek jako loni, tedy zisk přes miliardu korun.

Většinový vlastník Eurowagu Martin Vohánka očekává v letošním roce 2020 stejně příznivý výsledek jako loni, tedy zisk přes miliardu korun. Zdroj: Eurowag

Hrubý provozní zisk Eurowagu loni vzrostl bezmála o tři čtvrtiny na 46,4 milionu eur, tedy více než 1,2 miliardy korun. Obrat stoupl o dvě pětiny na 2,1 miliardy korun.
Společnost Eurowag poskytuje platební řešení pro evropskou silniční dopravu.
Eurowag, který zaměstnává přes 650 lid,  patří mezi pět největších firem ve svém oboru v Evropě.
4
Fotogalerie

Tuzemská technologická firma Eurowag, která poskytuje platební řešení pro silniční dopravu, loni razantně zlepšila svůj hospodářský výsledek. Hrubý provozní zisk vzrostl bezmála o tři čtvrtiny na 46,4 milionu eur, tedy více než 1,2 miliardy korun. Obrat stoupl o dvě pětiny na 2,1 miliardy korun, vyplývá z výroční zprávy. Letos už firma růst neočekává.

Výsledek je podle šéfa a zakladatele firmy Martina Vohánky způsoben kombinací silného organického růstu a akvizic. „Pokud se nic zásadního nezmění ve smyslu opakovaných a ekonomickou aktivitu omezujících karanténních opatření, očekáváme zopakování loňského výsledku,“ řekl deníku E15 Vohánka.

Připustil ovšem, že krize ve společnosti Eurowag akceleruje změny, které firma plánovala už delší dobu. „Rychle se směrem k virtualizaci přesunuly například obchodní aktivity,“ sdělil už dříve serveru CzechCrunch.cz Vohánka.

„V Eurowagu stavíme něco jako Amazon pro mobilitu, kde na jednom místě najdete vše pro dopravce – od nákupu paliva, pneu až po finanční služby,“ popsal Vohánka, jehož jmění se odhaduje na více než pět miliard korun, hlavní činnost firmy.

Eurowag, který zaměstnává přes 650 lidí, patří mezi pět největších firem ve svém oboru v Evropě. Vohánka ve firmě drží zhruba šedesát procent, zbytek patří bostonskému fondu TA Associates. Vohánka je také jedním ze spoluzakladatelů Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky a investorem Deníku N.