Výpadek služeb BlackBerry se rozšířil do USA

Uživatelé BlackBerry jsou už třetí den bez svých emailů

Uživatelé BlackBerry jsou už třetí den bez svých emailů Zdroj: reuters

Výpadek emailových a internetových služeb na kanadské firmy Research in Motion (RIM), který už tři dny omezuje až 40 milionů uživatelů telefonů BlackBerry v Evropě, Africe a části Asie, se dnes rozšířil do USA. RIM zatím neví, jak rychle dokáže obnovit normální provoz.

Uživatelé zabezpečených emailových účtu začali dostávat jen část své pošty, o možnost odesílat emaily a přístup na internet přišli úplně. RIM v úterý uvedla, že se jí podařilo problém odstranit, vzápětí ale prohlášení odvolala. Podle společnosti RBC se výpadek dotkl 30 až 40 milionů uživatelů mimo USA.

Výpadek způsobila chyba na jednom ze serverů společnosti. Firma dosud neoznámila, kdy se provoz navrátí k normálu. Indický operátor Bhardi Airtel ale podle agentury Reuters svým zákazníkům napsal zprávu, že služby na telefonech Blackberry budou k dispozici za čtyři až pět hodin.

Nejhorší výpadek za poslední dva roky přišel v dobu pro RIM nejméně vhodnou. Konkurenční Apple totiž v pátek zahájí prodej inovovaného iPhonu 4S. „Načasování je velmi špatné. Jedna z možností je, že se firmy začnou rozhlížet po dalších možnostech, například že umožní svým zaměstnancům, aby se k firemním serverům připojili prostřednictvím svých vlastních telefonů a ušetří na potřebě všem kupovat Blackberry,“ uvedl ekonomický analytik banky Nomura Richard Windsor.

Reuters dodává, že tento trend již začal a řada firem povolila svým zaměstnancům používat k přístupu k firemním emailům i jiné telefony, především iPhone od Applu.

V posledních letech sice RIM stále zvyšuje zisky, její tržní podíl ale celosvětově klesá a s ní i hodnota akcií kanadské firmy. Od začátku roku ztratily akcie RIM na burze v USA přes 57 procent a v propadu pokračují. Mezi akcionáři se začínají ozývat hlasy o změně vedení společnosti či dokonce o jejím prodeji. Podle spekulací, které se šíří od srpnového převzetí mobilní divize Motoroly Googlem, by mohl mít zájem Microsoft či Samsung.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.