Windows Phone 8 míří na trh. Uspějí?

Microsoft, Windows

Microsoft, Windows Zdroj: profimedia.cz

Na trh vstupují smartphony s novým operačním systémem od Microsoftu Windows Phone 8. Bude fungovat na přístrojích Nokie, Samsungu nebo HTC. Microsoft doufá, že se mu podaří na trhu smartphonů konečně více prosadit. Zatím má totiž v rámci platforem pro mobilní telefony podíl jen 3,5 procenta, Android od Googlu má 68 procent a iOS od Applu 17 procent.

Nový operační systém pro mobily vyvinutý Microsoftem Windows Phone 8 přináší oproti předešlým platformám Windows Mobile řadu změn a vylepšení. Systémový internetový prohlížeč Internet Explorer 10 má být výrazně rychlejší, užší je integrace Skypu.

Novinkou je také třeba funkce Pokoje (Rooms). V těchto vylepšených obdobách skupin bude možné s určenou skupinou lidí online sdílet poznámky, kalendář, ale i právě vyfocené fotografie. Funkce bude fungovat napříč mobilními systémy. Jedinou podmínkou je, že uživatelé Androidu a iPhonu budou muset mít Windows ID účet.

Výrobci, kteří s Microsoftem spolupracují – tedy Nokia, Samsung a HTC – své modely s novou platformou představili už dříve, až teď ale půjdou do prodeje.

„Nelze vůbec podcenit to, jak důležité je pro Microsoft uspět s mobilní platformou,“ poznamenal pro server BBC Ben Wood CCS Insight. „Je to nejrychleji rostoucí a velmi výnosný sektor – letos se prodá 800 milionů smartphonů, do tří let to bude miliarda ročně. Microsoft chce změnit rozšířený pohled, že na party dorazil pozdě.“

Microsoft, WindowsMicrosoft, Windows|profimedia.cz

Microsoft chce lépe propojit počítače a mobily

Windows Phone 8 pro mobilní telefony je velmi podobný operačnímu systému Windows 8 pro osobní počítače. Uživatelskou plochu tvoří dlaždice, které tahají z internetu informace podle požadavků uživatele: navolit lze třeba počasí, facebookové statusy, mail atd.

Microsoft chce s pomocí Windows 8 smazat rozdíl mezi osobními počítači, tablety a smartphony, nový systém proto vybavila například dotykovým rozhraním. Větší kompatibilita obou prostředí má zlepšit přenos programů do mobilních zařízení.

Windows Phone potřebuje jako platforma přesvědčit

Přestože Microsoft s Windows Phone 8 přichází se zajímavými novými funkcemi, podle části analytiků pro něj bude přetahování zákazníků od Googlu a Applu i tak velmi složité.

„O Windows Phone jako platformě mají lidé zatím jen malé povědomí. Změnit to bude náročná výzva,“ řekl BBC Francisco Jeronimo z IDC. „Apple těží ze silné značky – iPhone byl ve svých začátcích synonymem pro smartphony. Android má zase tu výhodu, že na něm třeba v západní Evropě běží 147 různých přístrojů.“

Platformu Windows Phone využívá zatím jen zhruba desítka modelů. Podle Jeronima jich musí být víc – alespoň 20 až 30, aby ji spotřebitelé brali jako relevantní alternativu. Microsoft také podle něj musí na svou mobilní platformu přilákat více aplikací. Podle Joe Belfiora, který má aplikace pro Windows Phone v Microsoftu na starosti, ale v tomto směru firma udělala velké pokroky a nabízí většinu populárního obsahu.