Zájem o tablety táhne celkové dodávky chytré elektroniky

Sony Xperia Tablet Z

Sony Xperia Tablet Z Zdroj: Repro z MobilMania.cz

Světové dodávky elektronických zařízení s možností internetu v letošním roce vzrostou. Významný pokles u stolních počítačů a laptopů totiž vyrovná silná poptávka po počítačových tabletech, tvrdí výzkumná společnost Gartner.

Výrobci elektroniky letos do obchodů vypraví 2,32 miliardy počítačů, tabletů a mobilních telefonů, o 4,5 procenta více než v minulém roce, odhaduje výzkumná společnost. V případě stále oblíbenějších počítačových tabletů ale dodávky vzrostou o 42,7 procenta na 184 milionů kusů.

Naopak poptávka po stolních počítačích a laptopech bude dál klesat. Gartner odhaduje, že jejich dodávky se oproti minulému roku letos sníží o 11,2 procenta na celkem 303 milionů výrobků. Trh s mobilními telefony pak prý čeká v letošním roce stabilní růst. Dodávky stoupnou odhadem o 3,7 procenta na 1,8 miliardy jednotek.

Gartner: boj o cenu bude nejtvrdší u menších tabletů

Gertner očekává, že cenová konkurence bude nejtvrdší u menších tabletů s úhlopříčkou sedm palce (přibližně 17,8 centimetru). „Očekáváme, že letošní období svátků budou o menších tabletech, protože chytrý telefon - dlouhodobý favorit svátků - ztrácí na přitažlivosti,“ sdělila podle agentury Reuters viceprezidentka pro průzkum ve společnosti Gartner Carolina Milanesiová.

Gartner již dříve uvedl, že počítačové tablety se v příštích letech stanou nejdůležitějším digitálním zařízením a v dlouhodobém horizontu vytlačí osobní počítače. Výzkumná společnost IDC odhaduje, že v letošním čtvrtém čtvrtletí se na světový trh vůbec poprvé dostane víc počítačových tabletů než osobních počítačů.

Apple brzy představí další řadu tabletů

Už brzy zřejmě nejnovější řadu svých tabletů představí americký technologický gigant Apple. Podle zdrojů, které dnes citovala agentura Bloomberg, by šéf firmy Tim Cook mohl představit mini iPad s vysokým rozlišením a tenčí verzi populárního zařízení. Tablety iPad jsou pro Apple druhým nejprodávanějším zařízením po chytrých telefonech iPhone. Firmě ale v tomto segmentu trhu konkurují další výrobci v čele s jihokorejským Samsung Electronics, jejichž zařízení jsou mnohdy levnější než od Applu.