Zisk majitele Googlu stoupl o polovinu, trh ale čekal ještě víc

Čistý zisk americké technologické společnosti Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google, vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí o téměř 52 procent na 20,7 miliardy dolarů. Prodeje reklamy ovšem zaostaly za očekáváním a zastínily úsilí společnosti v oblasti umělé inteligence (AI) a cloudových služeb. 

Celkové tržby společnosti Alphabet se meziročně zvýšily o 13,5 procenta na 86,3 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je odhadovali na 85,3 miliardy dolarů.

Tržby z reklamy za uplynulé čtvrtletí činily 65,5 miliardy dolarů. Analytici přitom čekali, že dosáhnou 66,1 miliardy dolarů. Loni ve stejném období reklama firmě generovala 59 miliard dolarů tržeb.

„Výsledky Alphabetu za čtvrtý kvartál potvrdily pokračování v oživení společnosti. Trh však očekával o něco více. Nejdůležitější segment tržeb z vyhledávání skončil mírně za očekáváním analytiků. Naopak překvapil segment služeb a tržby z platformy YouTube,“ uvedl analytik XTB Štěpán Hájek.

„V posledních výsledcích za třetí čtvrtletí 2023 se investorům nelíbilo zpomalení v cloudovém byznysu. Ten se za poslední tři měsíce minulého roku vrátil k růstu a vygeneroval solidní provozní zisk 864 milionů dolarů. Provozní marže mírně zaostaly za očekáváním na 27 procentech, nicméně by se měly vylepšit díky pokračování v poklesu počtu zaměstnanců,“ dodal.