Zoom se náhle zbavil jednoho ze svých hlavních šéfů. Náhradu nehledá

Zoom patří k firmám, které ohromně profitovaly z covidové krize. V poslední době však růst jeho tržeb a zisku stagnuje.

Zoom patří k firmám, které ohromně profitovaly z covidové krize. V poslední době však růst jeho tržeb a zisku stagnuje. Zdroj: Profimedia

Americká softwarová společnost Zoom Video Communications nečekaně propustila bez jakéhokoli vysvětlení svého prezidenta Grega Tomba. Jeho kontrakt byl ukončen k dnešnímu dni. Tento bývalý vysoký manažer Googlu strávil ve funkci pouhých deset měsíců. Mluvčí Zoomu uvedl, že „firma za něj aktuálně nehledá náhradu“.

Tomb byl po zakladateli a výkonném řediteli Zoomu Eriku Yuanovi druhým nejvýše postaveným člověkem ve společnosti. Podle stanice BBC zastával svou roli aktivně a jeho rychlý vyhazov je tak velmi překvapivý. 

„Greg je vysoce respektovaným lídrem v technologickém odvětví a má bohaté zkušenosti s řízením firem v krizových situacích,“ prohlásil o Tombovi Yuan loni v červnu, kdy ho jmenoval do funkce. Samotný Tomb tehdy řekl, že chce podniku pomoci růst. 

Server Business Insider upozorňuje, že prezident Zoomu měl pobírat základní mzdu ve výši 400 tisíc dolarů, asi 8,9 milionu korun ročně, plus bonusy. Firma mu za předčasné ukončení smlouvy vyplatí odstupné. 

Video placeholde
Jazykový model ChatGPT je hitem. Umělá inteligence umí stvořit přirozený text • Videohub

Zoom, který se specializuje na poskytování online konferencí, patřil k takzvaným pandemickým vítězům. Během nejtvrdších lockdownů na jaře roku 2020 platformu využívalo 300 milionů uživatelů denně, její roční tržby se ztrojnásobily a stala se celosvětově uznávanou značkou. 

V posledních měsících však na Zoom stejně jako na řadu dalších velkých technologických firem z USA dolehla pandemická kocovina. Společnosti se nepodařilo udržet dynamický růst z covidového období a hodnota jejích akcií se propadla o desítky procent. Letos v únoru Zoom oznámil, že propustí patnáct procent své pracovní síly, tedy zhruba 1300 lidí. V americkém technologickém sektoru od začátku roku přišlo o práci už více než 100 tisíc osob.