Těžařská firma Rio Tinto vyplatí rekordní dividendu

Těžařská společnost Rio Tinto.

Těžařská společnost Rio Tinto. Zdroj: Reuters

Australsko-britské těžařské společnosti Rio Tinto stoupl v loňském roce očištěný zisk, který nezahrnuje odpisy a ztráty z vývoje směnných kurzů, o 69 procent na 8,63 miliardy dolarů (175,7 miliardy korun). Silný růst podpořily vyšší ceny komodit, jako železné rudy a uhlí, a snížení nákladů. Firma díky vysokému růstu zisku vyplatí za loňský rok rekordní dividendu 2,9 dolaru na akcii.

Zrychlení globálního růstu a omezené dodávky vyhnaly loni ceny komodit na nejvyšší úrovně za více než tři roky. To zvýšilo ziskovost největších světových těžařských firem. Hlavním pohonem loňského růstu Rio Tinto byla železná ruda, která se používá pro výrobu ocele. Vysoký růst zaznamenala také produkce hliníku.

Dividenda za loňský rok překoná předchozí rekordní dividendu z roku 2015, která činila 2,15 dolaru. Firma současně uvedla, že navýší program zpětného odkupu akcií o další jednu miliardu dolarů.

Těžařské firmy jsou pod tlakem velkých akcionářům, aby svoji vydělanou hotovost vrátily akcionářům, když v době prudkého růstu cen komodit na počátku tohoto milénia utratily miliardy dolarů za špatně načasované akvizice a příliš ctižádostivé projekty. Rio Tinto se pod vedením současného ředitele Jeana-Sébastiena Jacquese, který se ujal funkce v červenci 2016, zaměřila na generování hotovosti a vrácení co největší možné částky investorům prostřednictvím dividend a zpětného odkupu akcií. Za poslední rok oznámila, že vrátí akcionářům téměř deset miliard dolarů.

Firma se nyní chystá prodat svůj majetek v oblasti uhlí a hliníkárnu na Islandu a podíl ve firmě Grasberg, druhém největším těžaři mědi. Peníze z prodeje tohoto majetku by mohla opět vrátit akcionářům, napsal list Financial Times.