TikTok dá stovky miliard na udržení byznysu v Evropě. Česko čínské síti nadále nevěří

Aplikace TikTok

Aplikace TikTok Zdroj: Reuters

Čínský internetový obr ByteDance, který mimo jiné v Česku spoluvlastní brněnské herní studio Madfinger Games, rozjel nákladnou akci na záchranu pozice své sociální sítě TikTok v Evropě. Podle nových informací během následujících deseti let investuje 12 miliard eur, téměř 300 miliard korun, do ukládání dat této sítě na území starého kontinentu. Zintenzivňuje také lobbing. Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), který proti TikToku vydal bezpečnostní varování, ale nadále důvěru v ByteDance nemá.

Varování NÚKIB platí od letošního března. Kyberúřad upozornil kromě jiného na to, že TikTok sbírá velké množství dat, která nejsou relevantní pro chod samotné aplikace, a že tato data mohou být v budoucnu zneužita.

Slovenská kyberbezpečnostní společnost Eset přitom uvedla, že co do množství informací, které sbírá, je TikTok až za západními službami Google, Instagram, Facebook a LinkedIn. NÚKIB se ale obává čínského právního prostředí, které občanům Číny a tamějším firmám nařizuje podílet se na špionáži.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat