Trhy padají, některé banky přesto doporučují opatrně nakupovat

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15.cz přináší několik důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Tichý svatý Patrik

Oslavy Dne svatého Patrika budou letos nezvykle střídmé. Napříč Evropou platí zákazy shromažďování, také USA přijímají další opatření proti koronaviru. Ve státech v okolí New Yorku platí zákaz shromažďování více než 50 osob a restaurace musí zůstat zavřené.

„Je to špatné“

Americké akcie zaznamenaly největší denní ztrátu od roku 1987. Sílí obavy, že epidemie koronaviru vyvolá v USA recesi. I dosud velmi optimistický prezident USA Donald Trump připustil, že situace je „špatná“. Americké akcie navazují na volný pád trhů v Evropě. Nejvíce zasažený je cestovní ruch. Evropské aerolinky omezují nebo zastavují provoz, některé z nich se ocitají v existenčních potížích. A může být hůře, pokud Evropská unie přikročí k navrhovanému omezení cestování.

Marná akce

Snaha centrálních bank zmírnit dopady koronaviru na trhy se míjí účinkem. A kritizují ji i někteří investoři. Například zakladatel fondu Bridgewater Associates Ray Dalio tvrdí, že americký Fed vyčerpal své možnosti příliš brzy a nyní již nebude mít v záloze další opatření. Pozornost se nyní upíná na skupinu zemí G7, jejíž lídři slíbili koordinovat světové tažení proti koronaviru.

Blíží se dno

Ukazatele investorského strachu letí vzhůru a analytici banky HSBC očekávají další přerušování obchodování na světových burzách. Ale ne každý vidí situaci tak černě banka Credit Suisse radí svým klientům, kteří investují dlouhodobě, aby začali nakupovat některé oslabené tituly. I banka Morgan Stanley přiznává, že trhy se mohou blížit dnu.