Trumpova čínská návštěva. Firmy podepsaly dohody za více než 250 miliard dolarů

Prezident Trump na návštěvě Číny.

Prezident Trump na návštěvě Číny. Zdroj: Reuters

Prezident Trump na návštěvě Číny.
Prezident Trump na návštěvě Číny.
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Společnosti ze Spojených států a Číny podepsaly v posledních dvou dnech dohody v hodnotě více než 250 miliard dolarů (5,5 bilionu korun).

Oznámil to na čtvrteční tiskové konferenci čínský ministr obchodu Čung Šan. Firmy podepsaly dohody v rámci návštěvy amerického prezidenta Donalda Trumpa v Číně. "Je to skutečný zázrak," řekl k dohodám Čung.

Agentury AP a DPA však upozornily, že ne všechny dohody jsou závazné. Některé jsou pouze rámcovými dohodami nebo předběžným prohlášením záměru. Jsou mezi nimi dohody o prodeji čipů, motorů pro letadla či automobilových součástek z USA, ale také o spolupráci při těžbě plynu. Jejich cílem je potlačit stížnosti ze zahraničí na čínskou obchodní politiku.

Čínská státní televize uvedla, že americký výrobce Boeing podepsal v Číně komerční dohody z 37 miliard dolarů. Firmy v čipovém průmyslu pak uzavřely dohody v hodnotě čtyři miliardy dolarů. Americký průmyslový konglomerát General Electric podepsal s čínskými obchodním partnery tři komerční dohody v celkové hodnotě 3,5 miliardy dolarů, upřesnila agentura Reuters.

Čínská státní ropná firma Sinopec, Bank of China, čínský státní fond China Investment, Alaska Gasline Development (AGDC) a stát Aljaška se pak dohodly na spolupráci při rozvoji sektoru zkapalněného zemního plynu.

Dohoda zahrnuje investici ve výši až 43 miliard dolarů, vytvoření až 12 000 pracovních míst v USA, snížení obchodního deficitu mezi USA a Asií o deset miliard dolarů ročně a poskytne Číně čistou energii, upozornila AP.

Americký výrobce čipů Qualcomm podepsal tři dohody o prodeji polovodičů firmám Xiaomi, Oppo a Vivo. Hodnota kontraktu v následujících třech letech má činit 12 miliard dolarů.

Společnost Delfin Midstream podepsala předběžnou dohodu s čínským dodavatelem plynu China Gas Holdings na 15 let, sdělil agentuře Reuters její šéf Frederick Jones. Delfin podle dohody dodá do Číny ročně počínaje rokem 2021 tři miliony tun zkapalněného zemního plynu (LNG).

Společnosti Goldman Sachs & Co a CIC uzavřely strategickou dohodu o zřízení čínsko-amerického průmyslového fondu spolupráce. Fond investuje pět miliard dolarů do hospodářské spolupráce v oblasti zpracovatelského, spotřebitelského a zdravotnického průmyslu. 

Trump v rozhovoru s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem řekl, že z čínského přebytku obchodní bilance se Spojenými státy neviní Čínu, ale své předchůdce. "Ale my to napravíme a výsledek bude fantastický pro obě strany," dodal Trump. Čínského prezidenta zároveň označil za výjimečného muže.

Prezident Si Ťin-pching označil rozvoj čínsko-amerických hospodářských vztahů za velmi přínosný pro globální růst. Čína podle sdělení čínského ministerstva zahraničí souhlasila s dalším snížením bariér pro vstup na svůj bankovní a pojišťovací trh, stejně jako na trh cenných papírů.