Tržby Agrofertu vzrostly o 33 procent. Letos společnost očekává spíše pokles

Holding Agrofert

Holding Agrofert Zdroj: Profimedia.cz

Agrofertu loni vzrostly tržby o 33 procent. Důvodem je podle koncernu zvyšování prodejních cen v chemickém segmentu. Celkově společnost loni dodala zákazníkům zboží, výrobky a služby v hodnotě 245 miliard. Zisk Agrofertu se loni více než zdvojnásobil na částku 12,97 miliardy korun, což představuje nárůst o 124 procent ve srovnání s předchozím rokem.

Agrofert, který zaměstnává více než 30 tisíc lidí, z toho 20 775 v Česku, byl dříve vlastněn bývalým ministrem financí a premiérem Andrejem Babišem (ANO), který však kvůli zákonu o střetu zájmů své akcie převedl do svěřenských fondů v únoru 2017.

„Celkové tržby koncernu ze zahraničí tvoří více než polovinu jeho tržeb. Chemické továrny v zahraničí byly také hlavním tahounem růstu koncernu v roce 2022. Celkově se loni zahraničí podílelo na provozním výsledku hospodaření Agrofertu z 56 procent,“ říká Zbyněk Průša, předseda představenstva společnosti Agrofert.

„Loňské zisky zemědělců rostly díky vysokým světovým cenám komodit. Letos očekáváme opačný efekt, neboť světové ceny klesly, ale zemědělci mají na skladech zásoby osiva a hnojiv za loňské extrémně vysoké ceny,“ vysvětluje situaci v zemědělské divizi Průša.

Do holdingu, který sdružuje zhruba 200 firem v ČR i v zahraničí, patří například chemičky Precolor, Deza, Fatra, Synthesia, potravinářské společnosti Kostelecké uzeniny, Krahulík, Penam nebo například lesnická společnost Uniles.

První polovina aktuálního roku nebyla pro firmu tak úspěšná, jak předpovídaly počáteční odhady skupiny. Tento výsledek lze připsat nestabilitě trhů, kterou vyvolala situace na Ukrajině a rostoucí ceny energií, což by mohlo mít dopad na roční hospodářský výkon.