Explosia žádá více suroviny pro výrobu výbušnin. Očekává ji od Strnada, který kupuje Synthesii

Vstupní brána do areálu firmy Explosia

Vstupní brána do areálu firmy Explosia Zdroj: profimedia.cz

Historicky to byly dvě provázané a na sobě závislé firmy, později výrobce výbušnin Explosii ze strategických důvodů znovu ovládl stát a chemička Synthesia zůstala holdingu Agrofert. Nákup druhého z obou sesterských podniků nyní dokončuje Michal Strnad vlastnící Czechoslovak Group (CSG). Posílí tak svůj byznys s municí a zbaví se závislosti na subdodavateli mimo svou skupinu. Několikaměsíční jednání o akvizici v hodnotě nižších jednotek miliard korun míří do finále. Podle dostupných informací nyní CSG čeká na závěry hloubkové prověrky stavu Synthesie.

Explosia, jejíž technologie jsou už desetiletí postaveny na nitrocelulóze ze sousední chemické továrny, očekává od Strnada větší přísun této základní suroviny pro výrobu trhavin a střelných prachů. Po nich je od vypuknutí války na Ukrajině obrovská poptávka, kterou násobí tenčící se zásoby munice evropských armád NATO.      

Nový generální ředitel Explosie Kamil Dudek považuje změnu majitele Synthesie za hotovou věc. „Čekáme, až Czechoslovak Group oficiálně převezme Synthesii. Jsme připraveni jednat a předpokládám, že druhá strana také. Bude-li žádat zvýšení dodávek prachů, dokážeme vyhovět. Potřebujeme ale více nitrocelulózy. S lidmi z CSG už delší dobu spolupracujeme, znají naše potřeby i možnosti,“ řekl Dudek v rozhovoru pro E15.

Strnad je zatím jediným výrobcem dělostřeleckých granátů ráže NATO 155 milimetrů v Česku a na Slovensku. Projektily však představují jen polovinu celých nábojů, druhou jsou hnací náplně neboli samospalitelné moduly. Explosia patří mezi sedm firem na světě, které je mají v nabídce. Jenže bez nitrocelulózy, kterou v Evropě vedle Synthesie vyrábí jen Francie a Srbsko, má svázané ruce.

Dudek v semtínské státní akciové společnosti strávil celý profesní život a patří k největším odborníkům na vývoj a výrobu výbušnin v Česku. Míní, že Strnad má o Synthesii zájem právě kvůli nitrocelulóze, aby měl dostatek suroviny na výrobu střelných prachů. „A na výbušniny je Explosia zaměřena. Jsme jedna z firem, která může poptávku CSG uspokojit. V Česku nemáme konkurenci,“ dodal šéf Explosie.

Strnadova průmyslová a zbrojní skupina se k podrobnostem nákupu Synthesie nechce vyjadřovat. „Žádné investiční záměry se nekomentují,“ uvedl mluvčí CSG Andrej Čírtek. Podobně reagoval i mediální zástupce Agrofertu.  

Z výroční zprávy chemičky plyne, že v roce 2021 utržila 4,2 miliardy korun a provozní zisk EBITDA pro rok 2022 plánovala na 444 milionů korun. Ačkoli je nová akvizice CSG údajně otázkou příštích dnů, po podpisu kupní smlouvy bude ještě záležet na stanovisku Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a rovněž na takzvaném closingu, což bude uzavření celého procesu změny vlastníka Synthesie.